Η ρωσο-ουκρανική ένταση οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ενεργειακή κρίση: Δίκοπο μαχαίρι οι κυρώσεις των ΗΠΑ

File photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MIKHAIL VOSKRESENSKIY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, ωθώντας τις ΗΠΑ να διαβεβαιώσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα τους βοηθήσουν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters (ανταπόκριση Nina Chestney).

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσεγγίσει το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας για να δει αν μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο εδώ και αρκετούς μήνες. Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ως μοχλό σε μια διαμάχη για το έργο του αγωγού Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από την Gazprom. Η Gazprom λέει ότι συνάπτει συμβάσεις με ευρωπαίους πελάτες.

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35% του φυσικού αερίου της. Το μεγαλύτερο μέρος του έρχεται μέσω αγωγών, συμπεριλαμβανομένου του Yamal-Europe, που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία, το Nord Stream 1, που πηγαίνει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και μέσω της Ουκρανίας.

Οι αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης συνδέονται με ένα δίκτυο αγωγών. Οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο με την πάροδο των ετών και υπάρχουν επίσης περισσότερες διαδρομές ανεφοδιασμού που παρακάμπτουν την Ουκρανία.

Μέχρι πέρυσι η Ουκρανία ήταν ένας διάδρομος διαμετακόμισης σε μεγάλο βαθμό για το φυσικό αέριο που πήγαινε στη Σλοβακία, από όπου συνέχιζε στην Αυστρία και την Ιταλία, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Ωστόσο, οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ροές μέσω άλλων αγωγών όπως ο Yamal-Europe, ο Nord Stream 1 και ο TurkStream. Το Nord Stream 2 αναμένει πιστοποίηση προτού μπορέσει να φέρει επιπλέον ρωσικές ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία.

«Θα ήταν δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί κυρώσεις που ουσιαστικά διακόπτουν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών των ροών», δήλωσαν αναλυτές της ING.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ned Price, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες έχουν άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, μπορεί επίσης να εισάγει από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Δανία μέσω αγωγών.

Ωστόσο, η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, παραδίδει φυσικό αέριο στη μέγιστη χωρητικότητα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν ελλείπουσες προμήθειες από τη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός της.

Η Νότια Ευρώπη μπορεί να λάβει αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline προς την Ιταλία και του Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) μέσω Τουρκίας.

Οι γειτονικές χώρες μπορούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω διασυνδέσεων, αλλά οι άλλες χώρες μπορεί να μην είναι πρόθυμες να αποχωριστούν το φυσικό αέριο που μπορεί να χρειαστούν και οι εισαγωγείς θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα.

Εκτός από όλα αυτά, τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλά για το χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι παραδοσιακά υψηλότερη.

Το «αέριο μαξιλαριού» που διατηρείται σε υπόγεια αποθήκευση για τη διατήρηση των επιπέδων πίεσης θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λένε οι αναλυτές.

Μακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα σύστημα που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου και σχεδιάζει να ανακαινίσει εκατομμύρια κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό των εκπομπών CO2.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βορειοδυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αυξηθεί αυτόν τον μήνα καθώς η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς, είναι υψηλότερη από το ασιατικό LNG.

Η υποδομή της Ε.Ε. θα μπορούσε να χειριστεί υψηλότερες εισαγωγές LNG, αν και υπάρχει όριο στο πόσο μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν οι προμηθευτές LNG. Η παγκόσμια ικανότητα υγροποίησης χρησιμοποιείται σχεδόν πλήρως, δήλωσε την Πέμπτη η δεξαμενή σκέψης Bruegel.

«Αν υποθέσουμε ότι οι μέσες θερμοκρασίες, οι υψηλές εισαγωγές LNG θα αποτρέψουν τις πιο σοβαρές φυσικές ελλείψεις πριν από το τέλος αυτού του χειμώνα», είπε ο Bruegel.

Αρκετές χώρες έχουν επιλογές για να καλύψουν το κενό, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διασυνδέσεων από γείτονες ή της αυξημένης παραγωγής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδροηλεκτρική ενέργεια ή άνθρακα.

Όμως η διαθεσιμότητα πυρηνικών υλικών μειώνεται στη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία λόγω παροπλισμού, σταδιακής κατάργησης και συχνών διακοπών λειτουργίας.

Υπό την πίεση να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ορισμένες χώρες διατηρούν εργοστάσια άνθρακα για χρήση για εφεδρική προμήθεια, αλλά πολλά έχουν ήδη ενεργοποιηθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Σε προηγούμενες κρίσεις, οι χώρες έχουν εισαγάγει μέτρα για να μειώσουν τη βιομηχανική παραγωγή σε ορισμένες χρονικές στιγμές, να πληρώνουν εφεδρικές γεννήτριες για να ενεργοποιήσουν την παροχή, να διατάξουν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας ή να επιβάλουν προσωρινές διακοπές ρεύματος.

Η ΕΕ των 27 κρατών έχει κανονισμούς για να ανταποκριθεί σε μια κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Οι κανόνες καλύπτουν τρία επίπεδα κρίσης: μια έγκαιρη προειδοποίηση, μια προειδοποίηση και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να έχει ένα σχέδιο για τη διαχείριση των τριών επιπέδων κρίσης, συν προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου.

Τα δύο πρώτα επίπεδα απαιτούν απαντήσεις που βασίζονται στην αγορά. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαιτήσεις για τους εμπόρους και τους προμηθευτές φυσικού αερίου να προσπαθήσουν γρήγορα να αποκτήσουν εναλλακτικές προμήθειες, μέσω εισαγωγών ή ανάπτυξης αποθήκευσης αερίου που έχουν κάνει κράτηση.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις μπορούν να επέμβουν για να εξασφαλίσουν την παροχή φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις βασικές υπηρεσίες. Οι επιλογές περιλαμβάνουν οδηγίες στις εταιρείες να χρησιμοποιούν περισσότερο αέριο από την αποθήκευση, να αλλάζουν από αέριο σε άλλα καύσιμα όπως πετρέλαιο ή άνθρακας ή να απενεργοποιούν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ο κανονισμός της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης μέτρα αλληλεγγύης – απαιτώντας από τις χώρες με συνδεδεμένη υποδομή φυσικού αερίου να υποστηρίξουν ένα κράτος της ΕΕ που ζητά βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, με αντάλλαγμα την αποζημίωση από τη χώρα που ζητά.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με χρήστες βιομηχανικού αερίου για να επεξεργαστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση των κρίσιμων ενεργειακών προμηθειών σε περίπτωση που η κλιμάκωση των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων προκαλέσει έλλειψη.

Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξαν πολλές διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με το φυσικό αέριο, κυρίως σε σχέση με τις καταβληθείσες τιμές.

Το 2006, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στην Ουκρανία για μία ημέρα. Το χειμώνα του 2008-09, διακοπές στο ρωσικό εφοδιασμό παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2014, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στο Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ουκρανία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο τον Νοέμβριο του 2015.

Η Ουκρανία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις άμεσες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω ενός μηχανισμού αντίστροφης ροής, επιτρέποντας στην Ουκρανία να εισάγει από χώρες της ΕΕ.»

ΠΗΓΗ: Reuters, Nina Chestney – Factbox: What are Europe’s options in case of Russian gas disruption?

Σε Forum στην Τουρκία ο Αρμένιος ΥΠΕΞ: Επιχειρείται να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: