Η Ουάσιγκτον πρέπει να ξεκαθαρίσει αν προτιμά -αντί του EastMed- ένα αγωγό από το Ισραήλ προς την Τουρκία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden returns to the White House in Washington, DC, USA, 17 January 2022, after spending the weekend in Wilmington, Delaware. EPA, Chris Kleponis, POOL




Δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξη της στον αγωγό EastMed.

Παρά το γεγονός ότι η υποστήριξη που είχαν δώσει τότε οι Αμερικανοί δεν ήταν οικονομική, η απόσυρσή αυτής της υποστήριξης, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια καθώς ενώ δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις και ο ίδιος ο ‘Αμος Χόκσταϊν, ο αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δεν απαντήθηκε ένα βασικό ερώτημα:

Εάν η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Τουρκία, είτε μέσω της Κύπρου είτε κατευθείαν.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή την ανάγκη του κ. Χόκσταϊν να δώσει ξανά εξηγήσεις για το θέμα του αγωγού, στο οποίο έτσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί δεν επρόκειτο να επενδύσουν οικονομικά:

Ο κ. Χόκσταϊν ήταν ο «πατέρας» της ιδέας αυτής -του αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας-, όταν υπηρετούσε στην κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα. Και μάλιστα πίεζε τότε το Ισραήλ, το οποίο και απέρριψε την ιδέα του επειδή δεν εμπιστεύεται τη σημερινή Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Και η έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει και σήμερα ότι και να λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο τότε πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλεγε στους συνομιλητές του ότι δεν θα παρέδιδε τα κλειδιά του φυσικού αερίου της χώρας του στον Ερντογάν.

Οι πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την επίθεση φιλίας του Ερντογάν, όχι όμως και ο πρόεδρος της χώρας, Isaac Herzog ο οποίος πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων.

Όμως, και η κυβέρνηση και ο πρόεδρος συμφωνούν στο εξής: ότι η βελτίωση αυτή δεν θα γίνει εις βάρος των σχέσεων του Εβραϊκού Κράτους με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Χόκσταϊν, ως αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια και διπλωματία πρέπει να ξεκαθαρίσει το μείζον θέμα του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία, που ο ίδιος πρότεινε. Υποστηρίζει και σήμερα εκείνη την πρόταση; Διότι αν την υποστηρίζει δρα εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε και παράπονα για τη διαρροή του άτυπου εγγράφου, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα διάβημα και υποστήριξε ότι είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες κυβερνήσεις ένα μήνα πριν εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή το Νοέμβριο.

Διπλωματική πηγή μας είπε ότι αυτό δεν ισχύει.

Αναφορικά με την πιθανότητα κατασκευής αγωγού από την Αίγυπτο στην Κρήτη, ο κ. Χόκσταϊν δεν δεσμεύθηκε. Αλλά φαίνεται ότι τον εντάσσει στους μικρούς αγωγούς, τους οποίους θα συνεχίσει να υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

Πάντως, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόβλεψε ότι η Τουρκία μπορεί να αντιταχθεί σε άλλα έργα (ενεργειακής διασύνδεσης) που θα υποστηρίξει η Αμερική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιμένει ότι τα πράγματα στην περιοχή, θα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν και τόσο ομαλά. Αλλά, τόνισε, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξουμε αυτό που είναι σωστό.

Υποστήριξε ξανά ότι η Αμερική δεν έλαβε την απόφαση για τον EastMed λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, αυτό αναφέρεται στο άτυπο έγγραφο.

  • Και αποκάλυψε ότι καθώς προχωράμε σε κάποια άλλα έργα αναμένει ότι η Τουρκία θα έχει ενστάσεις και θα δημιουργήσει εντάσεις. Και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν.

Μάλιστα για να πείσει τους παρεβρισκόμενους στην ιντερνετική συνάντηση που οργάνωσε ένα από τα περίεργα ινστιτούτα της Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Noble Energy, η πλατφόρμα της οποίας είχε απειληθεί τότε από την Τουρκία. Η Αμερική αντέδρασε και υποστήριξε τις δραστηριότητες της κυπριακής εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οποιαδήποτε θέματα περιφερειακών εντάσεων από το φυσικό αέριο θα είναι πιθανώς εκεί για την ηλεκτρική ενέργεια”, ανέφερε. “Και γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι υποστηρίζουμε συνεχώς ενεργειακές υποδομές στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη και αυτό δεν κλονίζεται”, σημείωσε ο κ. Χόκσταϊν.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι η αμερικανική απόσυρση της στήριξης στον EastMed εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί ανοίγουν το δρόμο στον μεγαλυτερο εχθρό τους…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι Αμερικανοί δίνουν υποσχέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια των έργων στη Μεσόγειο: Να τους πιστέψουμε; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: