Η Γαλλία θα καταστήσει την Ε.Ε. κυρίαρχη σε τομείς όπως η άμυνα και η εξωτερική πολιτική: Οι “κυπριακού ενδιαφέροντος” στόχοι των Παρισίων

File Photo The Eiffel Tower is illuminated in the colors of the European Union flag to mark the start of France presidency of the EU on 01 January, in Paris, France, 31 December 2021. EPA, IAN LANGSDON




Σε γαλλικά χέρια βρίσκεται και επισήμως η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πρωτοχρονιά και για περίοδο έξι μηνών. Η Γαλλία, η οποία διαδέχεται τη Σλοβενία, θα βρίσκεται στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Σε ανακοίνωσή της η Γαλλική Προεδρία προαναγγέλλει πως θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για ενίσχυση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο θα είναι επικεντρωμένο στον άνθρωπο.

Ειδικότερα, σημειώνεται, η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των συναντήσεων των Συμβουλίων σε επίπεδο Υπουργών, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και τη διαχείριση των σχέσεων με την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις θεσμικές διαπραγματεύσεις για υιοθέτηση νομοθεσιών και πολιτικών.

Η Γαλλική Προεδρία, προστίθεται, θα συνεισφέρει στην επίτευξη συμβιβασμών και αποφάσεων σε τομείς κλειδιά όπως την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την προστασία και προσαρμογή του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, την καλύτερη προστασία των συνόρων και την επιβεβαίωση της σημασίας των Ευρωπαϊκών αξιών.

Με τη Γαλλική Προεδρία ξεκινά μια νέα τριάδα προεδριών, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες και τις πολιτικές της σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο που καλύπτει συνολικά 18 μήνες. Η Σλοβενία ήταν η τελευταία χώρα της τριάδας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 με τη Γερμανία και συνεχίστηκε με την Πορτογαλία τον Ιανουάριο του 2021.

Τη Γαλλία θα διαδεχθούν με τη σειρά τους η Τσεχία (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2022) και η Σουηδία (Ιανουάριος – Ιούνιος 2023). Η Κύπρος θα αναλάβει εκ νέου την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πρωτοχρονιά του 2026 και θα είναι στην τριάδα με Πολωνία και Δανία.

Στους στόχους της φετινής Γαλλικής Προεδρίας περιλαμβάνονται και ορισμένοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο. Μεταξύ αυτών είναι και η προσπάθεια της Γαλλίας να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίαρχη σε τομείς όπως η άμυνα αλλά και η εξωτερική πολιτική.

Η Γαλλίδα πρέσβης στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» την Πρωτοχρονιά είχε σημειώσει αναφερόμενη στη Γαλλική Προεδρία, πως το πρώτο που θα επιδιωχθεί «είναι μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη». Αυτό, είπε, συνεπάγεται μια Ένωση που να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα σύνορά της όταν αμφισβητείται από τη μεταναστευτική κρίση ή τις υβριδικές επιθέσεις».

«Η Ευρώπη μας θα γίνει επίσης πιο κυρίαρχη χάρη στην ευρωπαϊκή άμυνα, την οποία θα θέλαμε να αναλαμβάνει έναν πιο επιχειρησιακό ρόλο με βάση τα κοινά μας συμφέροντα ασφάλειας, όπως ορίζονται στη «Στρατηγική Πυξίδα» που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση», ανέφερε η Γαλλίδα πρέσβης.

Η Λευκωσία σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Γαλλία επιθυμεί ενίσχυση της συνεργασίας της με την Κύπρο μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας. Ένα ακόμα πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο εξάμηνο η Γαλλία. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερο κυπριακό ενδιαφέρον υπάρχει και για την πολιτική που θα προωθήσει η Γαλλία στο θέμα της μετανάστευσης.

Απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες και ισχυρός στρατός, λέει ο Συρίγος: Μόνο εμπόδιο στα τουρκικά μεγαλοϊδεατικά σχέδια ο Ελληνισμός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: