Η Αμερική “μπαίνει στον πόλεμο” για την Ουκρανία; Σχεδιάζει να στείλει στρατιώτες και πολεμικό υλικό “στο κατώφλι της Ρωσίας”

Guard soldiers stand near of the US Embassy in Kiev, Ukraine. The US State department announced the reduction of staff levels in their embassy in Kyiv, starting with nonessential personnel and family members. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μερικών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, καθώς και πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, σε χώρες-συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, για νμα αντιμετωπίσει τυχόν κίνηση των Βλαντιμίρ Πούτιν ενντίον της Ουκρανίας

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα New York Times (κείμενο Helene Cooper and Eric Schmitt).

Πρόκειται για μία επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν που μίλησαν στην εφημερίδα.

Η κίνηση θα σηματοδοτούσε μια σημαντική στροφή για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία μέχρι πρόσφατα τηρούσε συγκρατημένη στάση έναντι της Ουκρανίας, από το φόβο μήπως προκαλέσει εισβολή στη Ρωσία.

Αλλά καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εντείνει τις απειλητικές του ενέργειες προς την Ουκρανία και οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων απέτυχαν να τον αποθαρρύνουν, η κυβέρνηση απομακρύνεται τώρα από τη στρατηγική «να μην προκαλεί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μια συνάντηση το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ, την προεδρική κατοικία στο Μέριλαντ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν στον κ. Μπάιντεν διάφορες επιλογές, που προβλέπουν τη μεταφορά αμερικανών στρατιωτών κοντά στο κατώφλι του κ. Πούτιν, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν την αποστολή έως 5.000 στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τη δυνατότητα να δεκαπλασιαστεί αυτός ο αριθμός εάν τα πράγματα επιδεινωθούν.

Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να λάβει απόφαση αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν. Ζυγίζει τη συσσώρευση δυνάμεων καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει την απειλητική της στάση κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης περισσότερων από 100.000 στρατιωτών και οπλικών συστημάτων στα σύνορα και της εγκατάστασης ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Το Σάββατο, η Βρετανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει σχέδια για την εγκατάσταση ενός φιλορώσου ηγέτη στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία περί σχεδίου της Ρωσίας να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Φόρεϊν Όφις.

«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

ΠΗΓΗ: New York Times (κείμενο Helene Cooper and Eric Schmitt)

Ο κύβος ερρίφθη; Εντολή για αποχώρηση από το Κίεβο των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: