Οι Αμερικανοί αναμένουν ρωσική προβοκάτσια στην Ουκρανία: Συσσωρεύονται τα σύννεφα του πολέμου; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

White House National Security Advisor Jake Sullivan speaks during the daily briefing in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, USA, 13 January 2022. EPA, Oliver Contreras, POOL




Οι συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, άσχετα αν δεν το έχουν παραδεχθεί ακόμα, καθώς πρόθεση των Δυτικών είναι να κρατήσουν ανοικτό το παράθυρο της διπλωματίας, με την ελπίδα ότι οι Ρώσοι δεν θα εισβάλουν ενόσω υποτίθεται συνομιλούν.

Όμως, τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους.

Ο αντιπρόσωπος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΑΣΕ έδωσε το σύνθημα ότι η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα.

Και ο Λευκός Οίκος σε συνεργασία με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ετοίμασαν ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά και τον πρόεδρο Πούτιν.

Όπως ο καθένας καταλαβαίνει οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για την ισχυρή πλέον πιθανότητα να υπάρξει πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες ότι επίκειται ρωσική εισβολή, κάτι το οποίο αρνούνται οι Ρώσοι:

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης (στην εφημερίδα New York Times) ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν σκέφτεται να ρίξει το βάρος της πίσω από τους Ουκρανούς στην περίπτωση που δεχθούν εισβολή.

Βεβαίως, ο πρόεδρος Μπάιντεν απέκλεισε την αποστολή έστω και ενός Αμερικανού στρατιώτη, αν και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα αλλάξει απόφαση. Αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα τηρήσει την απόφαση του και θα βοηθήσει τους Ουκρανούς με άλλους τρόπους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν (στο CNN) ότι η Ρωσία σχεδιάζει προβοκάτσια στην Ουκρανία για να αποκτήσει το «δικαίωμα» της επίθεσης στο πρότυπο της εισβολής στην Κριμαία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου το διέψευσε αλλά οι Αμερικανοί δεν πτοήθηκαν από την ρωσική απόρριψη των πληροφοριών τους.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμφωνούν με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας που ανακοίνωσε ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις προετοιμάζουν προβοκάτσια εναντίον των στρατευμάτων της Ρωσίας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες, ότι η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει την επιλογή να κατασκευάσει το πρόσχημα για εισβολή».

Οι επόμενες 24-48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες αν και πιστεύεται ότι μετά τον επικοινωνιακό “πόλεμο” των Αμερικανών, η Ρωσία θα αποφύγει να τους επιβεβαιώσει, άρα δεν θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολεμική σύγκρουση.

Αναφερόμενος στην πιθανή -για άλλους επικείμενη- ρωσική επχιείρηση ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε ότι ο νόμος που εισήγαγε σε συνεργασία με το Λευκό Οίκο, δείχνει ξεκάθαρα ότι η αμερικανική Γερουσία δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην απειλή μιας νέας εισβολής στην Ουκρανία από το Κρεμλίνο.

Το σκηνικό είναι έτοιμο και για τη συνέχιση των συνομιλιών, αλλά και για ένα πόλεμο, που θα μπορούσε να εμπλέξει και τους Αμερικανούς. Ποιον δρόμο θα διαλέξουν οι πλευρές; Θα το γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Λέμε τα ίδια και τα ίδια αλλά πρέπει… Όχι, οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα F-35 στους Τούρκους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: