Για ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα μίλησε η προεδρική υποψήφια Valerie Pecresse: Επίσκεψη σε Αθήνα και Σάμο

A handout photo made available by the Greek Prime Minister’s Press Office shows Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) having a conversation with the President of the Paris Region and candidate in France’s spring presidential elections Valerie Pecresse (L), during a private lunch in Athens, Greece, 14 January 2022. EPA, DIMITRIS PAPAMITSOS




Η υποψήφια για την προεδρία Valerie Pecresse τόνισε την ανάγκη για ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ελλάδα όπου επισκέφθηκε επίσης έναν καταυλισμό για αιτούντες άσυλο στη Σάμο, αναφέρει το Euronews.

H Pecresse, υποψήφια για το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θεωρείται από πολλούς ως ο πιο σημαντικός αντίπαλος του κεντρώου προέδρου Emmanuel Macron. «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς σύνορα και το ζήτημα των συνόρων είναι κλειδί σήμερα για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ισχύος», είπε η Pecresse, στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Η Pecresse επιδιώκει να ανυψώσει το πολιτικό της ανάστημα ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και να εδραιώσει τα διαπιστευτήριά της ως σκληρή στη μετανάστευση, καθώς προσπαθεί να παρασύρει τους ψηφοφόρους μακριά από τη ακροδεξιά επιρροή.

«Η Ευρώπη δεν είναι βέβαια φρούριο, αλλά ούτε σούπερ μάρκετ. Όταν έχουμε απαιτούμενα σημεία εισόδου, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πόρτες, από τις οποίες πρέπει να περνούν και για μένα, αυτό είναι το ευρωπαϊκό μου μοντέλο», είπε κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής της. «Είναι ένα μοντέλο που όταν θέλουμε να μπούμε στο σπίτι κάποιου, χτυπάμε την πόρτα και ζητάμε άδεια να μπούμε. Δεν είναι ένα μοντέλο όπου τα πάντα είναι ανοιχτά σε όλους».

Πρώην υπουργός της κυβέρνησης και νυν πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού, η Pecresse έχει μεγαλύτερη εμπειρία διακυβέρνησης από άλλους κορυφαίους υποψηφίους.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν κάποιος μπορεί να κερδίσει τον Macron, είναι εκείνη. Ωστόσο, η κούρσα είναι απρόβλεπτη και πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα μπορούσε να επιλέξει έναν από τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους στον πρώτο γύρο των εκλογών — Marine Le Pen και Eric Zemmour, οι οποίοι έχουν καταστήσει την αντιμεταναστευτική ρητορική κεντρική στις στρατηγικές τους.

Η κυβέρνηση Macron προσπάθησε επίσης να περιορίσει τη μετανάστευση, ζητώντας αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ και εντείνοντας τις προσπάθειες κατά της λαθρεμπορίας μεταναστών. Η αγοραστική δύναμη και η πανδημία είναι άλλες σημαντικές ανησυχίες των ψηφοφόρων.

Η Pecresse συναντήθηκε (14/1) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετέβη στη Σάμο (15/1), όπου επισκέφθηκε τον νέο καταυλισμό για αιτούντες άσυλο. Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ για τους μετανάστες από Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία, με τους περισσότερους να χρησιμοποιούν λαθρέμπορους για να φτάσουν σε ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

Όμως, η κυβέρνηση έχει πατάξει την πρακτική και ο αριθμός των αφίξεων έχει πέσει κατακόρυφα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη διενέργεια, όπως λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα, επαναπροωθήσεων χωρίς να τους επιτρέπουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Η κυβέρνηση αρνείται την πρακτική, αλλά λέει ότι περιπολεί σθεναρά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και αρνείται την είσοδο σε άτομα που επιδιώκουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Η υποψήφια Γαλλίδα Πρόεδρος εξήρε την πολιτική ασύλου της Ελλάδας, σημειώνοντας τη δραματική μείωση του αριθμού των αφίξεων. «Αυτό που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τα σύνορα είναι τελείως υποδειγματικό», είπε. «Επέλεξαν να είναι και σταθεροί και ανθρώπινοι».

ΠΗΓΗ: EuronewsFrench presidential candidate says strong EU borders needed

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: