Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2023, η επαναφορά ΜΟΕ από τη Λευκωσία, η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει και την Κύπρο, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους, την Κυριακή, οι εφημερίδες της Κύπρου.

Επίσης προβάλλονται η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου και η θέση των Αμερικανών σε σχέση με την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και οι σημερινές… «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Την Τουρκία στην ενεργειακή συμμαχία προωθούν οι ΗΠΑ» γράφει πως οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν το East Med Gas Forum αλλά με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Αλλού σημειώνει πως μήνυμα ισχύος κατά των τουρκικών προκλήσεων έστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Επίσης προβάλλει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ΓΓ της ΣΕΚ στην οποία μεταξύ άλλων λέει ότι «δεν ειναι δυνατόν να εκκρεμεί σήμερα η μεταρρύθμιση της φορολόγησης του εισοδήματος ενώ υπάρχουν προτάσεις από όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ελαφρύ προβάδισμα Γιώργου Παμπορίδη» πως στο ΑΚΕΛ αρκετά είναι τα στελέχη που προκρίνουν την υποψηφιότητα Παμπορίδη, και πως είναι έντονες οι διεργασίες μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσκληση την Ουάσινγκτον προς τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ. Επίσης γράφει πως η αγγλική γλώσσα μπαίνει στα κυπριακά δικαστήρια και ότι το Υπουργικό ενέκρινε πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Όλο το πακέτο για το Βαρώσι» γράφει πως η Λευκωσία επαναφέρει ΜΟΕ με διασύνδεση Αμμοχώστου, Τύμπου και λιμανιού και ότι ήδη ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε για την πρόθεση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια.

Αλλού αναφέρεται στην κακοκαιρία «Ελπίδα» που φέρνει τσουχτερό κρύο και χιόνια. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Τ/κ πολιτικού, Οζντίλ Ναμί, για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα με την οικονομική κατάσταση και το Κυπριακό να είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η κυβέρνηση συντηρεί ψευδαισθήσεις για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου» πως το μέλλον είναι στη χρήση των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας και κάνει λόγο για «αποτυχία» στην ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης.

Αλλού προβάλλει ρεπορτάζ με θέμα την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και τον τρόπο αντιμετώπισης όσων έχουν υπάρξει τρόφιμοι τους από την κυπριακή κοινωνία. Επίσης γράφει πως νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης είναι ο Τάσος Κωστέας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πιθανή χαμηλή προσέλευση στην ψηφοφορία στο βορρά» αναφέρεται στις σημερινές «εκλογές» στα κατεχόμενα και πως αναμένεται το ψηλότερο ποσοστό αποχής ψηφοφόρων. Αλλού γράφει για άσκηση που διεξήγαγε η Εθνική Φρουρά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.

Επίσης προβάλει δηλώσεις του Τάκη Χατζηδημητρίου, μέχρι πρότινος συμπρόεδρου της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο ΚΥΠΕ, ο οποίος ανέφερε πως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Επιτροπής ως τώρα ήταν η συντήρηση των μωσαϊκών στην αρχαία Σαλαμίνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοίγματα Κασουλίδη προς Βερολίνο» πως ο Υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων Κύπρου – Γερμανίας και απευθείας επικοινωνία καθώς αναγνωρίζει πως μεταξύ άλλων το κλειδί προώθησης αρκετών κυπριακών ντοσιέ εντός της ΕΕ βρίσκεται στη Γερμανία.

Αλλού γράφει για σοβαρούς σκόπελους στην πολιτική ρότα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Επίσης η «Κ» γράφει ότι ενόψει των εκλογών του Απριλίου ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να συσπειρώσει το δικό του στρατόπεδο και να διασπάσει τους αντιπάλους του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Πάγωμα’ του φυσικού αερίου κατά το μοντέλο της Γάζας» για κίνδυνο να μείνουν θαμμένα τα κυπριακά κοιτάσματα στον βυθό της θάλασσας.

Αλλού αναφέρει πως κόβουν την ανάσα τα περιστατικά βιασμών στην Κύπρο και ότι ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο οποίος μίλησε για μισό δις για τη γεωργία μέσω της καινοτομίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Λευκωσία επαναφέρει το πακέτο των ΜΟΕ για Αμμόχωστο και Τύμπου: Όλο το πακέτο για το Βαρώσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: