Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, η συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την Προεδρία και το αμερικανικό άτυπο έγγραφο για τον αγωγό EastMed, είναι τα κύρια θέματα των κυπριακών κυριακάτικων εφημερίδων.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μικρομεσαίες, ρεύμα και γεωργία στο ΧΑΚ», δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Μαρίνου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λέει ότι μετά την ανάληψη από το ΧΑΚ της εκκαθάρισης χρηματικού διακανονισμού των συναλλαγών της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, αναμένεται εντός του 2022 να ανακοινωθεί αγορά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι με ποσοστό 96,46% οι δάσκαλοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ της ΠΟΕΔ να λάβει δυναμικά μέτρα, μη αποκλειομένης της απεργίας, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ομαλής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Αλλού γράφει ότι τουρκική φρεγάτα ανέκοψε το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo που διενεργούσε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πώς χακάρονται οι εγκέφαλοι των ψηφοφόρων» δημοσιεύει συνέντευξη του ειδικού σε θέματα επικοινωνίας, Σωτήρη Δουκλιά, ο οποίος σημειώνει ότι μεταξύ ιδεολογίας κάποιου και της κομματικής πίστης, οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος εις βάρος της αληθινής ιδεολογίας.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκατοντάδες πιστόλια και αυτόματα βρίσκονται στη διάθεση αστυνομικών χωρίς να περιλαμβάνονται στο βαλλιστικό αρχείο. Αλλού γράφει ότι σημαντικές αποφάσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένονται εντός του 2022.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ποντάρει στον κεντρώο χώρο», δημοσιεύει στο κύριο του θέμα συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημειώνει πως με τον κεντρώο χώρο έχουν πολλά κοινά και ότι «υπάρχει δυνατότητα κατάληξης σε ένα πρόγραμμα».

Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε συναγερμό βρίσκεται η Λευκωσία ενόψει της έναρξης των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στον ΟΗΕ για την υιοθέτηση των δύο ψηφισμάτων για την ανανέωσης της θητείας του ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αλλού γράφει ότι η Κύπρος δεν ξεμπέρδεψε με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται εντός Φεβρουαρίου και βάζει μπρος για τα ορόσημα της 3ης δόσης.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Από τη Δήλωση Προθέσεων στο άδοξο τέλος του EastMed» και γράφει πως καταρρέουν η μια μετά την άλλη οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε ο ΔΗΣΥ.

Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των μελών της ΠΟΕΔ να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της Οργάνωσης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μη αποκλειόμενης της απεργίας, ενώ αύριο θα γίνει νέα σύσκεψη σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου Test to stay στα σχολεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ευθύνες για τα επικίνδυνα αδιέξοδα βαραίνουν εξίσου και τον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», γράφει στο κύριο της θέμα ότι καθώς η ένταξη αυξάνεται στη Χλώρακα, Σύροι ζήτησαν από την κυβέρνηση να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης, χαρακτηρίζοντάς την ως «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί».

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση της ΠΟΕΔ να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που προχωρήσει το μέτρο Test to Stay στα σχολεία. Αλλού γράφει ότι 60 παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, εμβολιάστηκαν στο walk-in στην Τριμίκλινη.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Σκληρό πόκερ προεδρικών και οι άσοι των μνηστήρων» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, χωρίς ωστόσο να κάψει τις γέφυρες με τον ΔΗΣΥ, ενίσχυσε τις φωνές εντός του κόμματος που θέλουν τον τέως ΥΠΕΞ να προσβλέπει ότι στο τέλος θα αποτελεί τη λύση ανάγκης τους.

Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος λέει ότι έχουμε και άλλες λύσεις αν ναυαγήσει ο EastMed. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη ο οποίος σημειώνει ότι ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές αν αυτό μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια καλύτερη Κύπρο.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα «Ποιοι και γιατί τορπιλίζουν τον EastMed» αναφέρεται στο άτυπο έγγραφο του αμερικανικού ΥΠΕΞ το οποίο ρίχνει «πραγματική τορπίλη στα θεμέλια του στρατηγικού προγράμματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed» και συνιστά «ένα καταπληκτικό άλλοθι» για κάποιους παράγοντες σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά με τη λειτουργία του νέου μέτρου test to stay που θα έμπαινε σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα στα σχολεία. Αλλού αναφέρεται στην έξοδο της Κύπρου στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους €1 δισεκατομμυρίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Αναστασιάδης: Εάν το σχέδιο για τον EastMed δεν είναι εφικτό, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες επιλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: