Εκνευρισμό, άγχος και νέες υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο και την Παναγιά, φέρνουν τα Rafale F3R

Τις αμέσως επόμενες ημέρες τα γεράκια της 332 Μοίρας ξεκινούν καθημερινές εκπαιδεύσεις στον ουρανό του Αιγαίου. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που στην Αθήνα ήταν σε πλήρη εξέλιξη τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργείων εξωτερικών και εμπορίου της Τουρκίας με την Ελληνική πλευρά τα τουρκικά F-16 έκαναν τις επτά υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και πάνω από το νησί της Παναγιάς στο σύμπλεγμα των Οινουσσών.

Ήδη από τις αρχές του νέου έτους καταγράφει το αεροπορικό Επιτελείο 18 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και νησίδες, ενώ στις προκλητικές ενέργειες η γείτονα έχει τοποθετήσει σε πολύ πιο συχνή βάση τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τα οποία προχωρούν και σε σωρεία παραβιάσεων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα Ελλάδα και Τουρκία υποτίθεται πως θα προχωρήσουν και σε συζητήσεις τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία διαρκώς διαρρηγνύεται με ευθύνη της Άγκυρας καθώς τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και στο πεδίο η γείτονα είναι που προχωρά σε έκνομες ενέργειες, παρά μάλιστα το γεγονός πως η Τουρκία θέλει να δηλώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματά της.

  • Πάντως αυτό το νέο μπαράζ μπορούμε να πούμε πως η Αθήνα το περίμενε από την 19η Ιανουαρίου, ημέρα άφιξης των έξι νέων αεροσκαφών 4,5 γενιάς που η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι αλλάζουν τα δεδομένα στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Και μπορεί τόσο η γείτονα, όσο και η Ελλάδα να δοκιμάστηκαν τη Δευτέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά αυτό δεν πτόησε την Τουρκία να προχωρήσει στις επτά υπερπτήσεις, οι οποίες δείχνουν, αρχές του νέου έτους πως υπάρχει η διάθεση για έναν νέο μεγάλο αριθμό, παρόμοιο ίσως με εκείνον του 2019.

Και όπως σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές, οι εκτιμήσεις λένε πως όχι μόνο ο Ιανουάριος αλλά και οι επόμενοι μήνες αναμένονται έντονοι με την Άγκυρα να συνεχίζει να κινείται στο ίδιο μοτίβο, ρητορικής και στο πεδίο.

  • Μάλιστα αναφέρεται πως οι Επιτελείς στην Πολεμική Αεροπορία θεωρούν βέβαιο πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών πτήσεων των Rafale F3R να πλησιάσουν όσο μπορούν περισσότερο τα «γεράκια» της 332 Μοίρας και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ιπτάμενοι, μηχανικοί και αεροσκάφη επιφυλακής αναλαμβάνουν έναν επιπλέον ρόλο.

Πάντως οι επτά υπερπτήσεις σχετίζονται άμεσα με την έλευση των έξι Rafale F3R στην Τανάγρα. Ήταν ένα ακόμη ξέσπασμα της τουρκικής αεροπορίας η οποία θέλει να στέλνει μηνύματα πως δεν την πτοούν τα νέα αεροσκάφη με τις εξέχουσες επιχειρησιακές δυνατότητες και πως θα συνεχίσει να πράττει όλες τις έκνομες ενέργειες.

Βεβαίως οι πάντες γνωρίζουν, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη γείτονα ότι σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου ο ουρανός του Αιγαίου, ακόμη κι αν τα Rafale F3R είναι προς ώρας έξι, είναι no flight zone για τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία θα είναι εμπλεγμένα πολύ πριν εισέλθουν στο FIR Αθηνών.

Οι όποιες λύσεις αναζητά η Τουρκία για να λύσει το πρόβλημα των διαθεσιμοτήτων στον αεροπορικό της στόλο μέχρι τώρα πέφτει στο κενό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την παραγγελία της προς την Lockheed Martin διότι το Κογκρέσο είναι σταθερό αρνητικό στην ένταξη τελευταίας γενιάς F-16 στην TuAF ακόμη κι αν αυτή διαθέτει 30 και πλέον χρόνια τον τύπο του αεροσκάφους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η δυνατότητα του πρώτου μακρού πλήγματος από την ΠΑ τρομοκρατεί την Άγκυρα: Aναζητά σανίδα σωτηρίας στις ΗΠΑ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: