Διακινούνται fake news για την τουρκική Halkbank: Όχι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έκανε κανένα “δώρο” στον Ερντογάν για την τράπεζα

FILE PHOTO: Η τουρκική τράπεζα Halkbank. EPA, SEDAT SUNA




Τις τελευταίες 24 ώρες διακινούνται fake news, κυρίως στην Ελλάδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν το “πάγωμα” της υπόθεσης της HalkBank, που εκδικάζεται από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διαφώνησε σφόδρα με την απόφαση του δικαστή να επιτρέψει να αποφάσισει πρώτα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πριν συνεχιστεί η δίκη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ανώτατο Δικαστήριο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, θα απορρίψει την έφεση της τουρκικής τράπεζας, όταν αυτή κατατεθεί, και η διαδικασία στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστεί κανονικά.

Η κίνηση των δικηγόρων της τράπεζας είναι καθαρά πολιτική. Θέλουν να καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση της απόφασης για να μην επηρεαστεί η οικονομία περαιτέρω και να μην χρησιμοποιηθεί η υπόθεση εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Ας δούμε το μετέδωσε το πρακτορείο Reuters:

Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέβαλε την εκδίκαση της προσφυγής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank (HALKB.IS) την οποία κατηγορεί ότι έσπασε το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν, αναφέρει το πρακτορείο.

Η τουρκική τράπεζα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικατήριο των ΗΠΑ, καταθέτοντας έφεση και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παραβιάσει το εμπάργκο.

«Η τράπεζα θα καταθέσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η διαδικασία στο περιφερειακό δικαστήριο θα αναβληθεί έως ότου εκδικαστεί η έφεση», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

  • Η απόφαση του Περιφερειακού Εφετείου των ΗΠΑ στο Μανχάταν επιτρέπει στη Halkbank να ασκήσει έφεση η οποία θα πρέπει να εκδικαστεί πρώτα και στη συνέχεια να εξελιχθεί η ποινική δίκη. Δεν εξέφρασε καμία άποψη επί της ουσίας της προσφυγής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί σε μια τέτοια καθυστέρηση, λέγοντας ότι οι «αβάσιμοι» ισχυρισμοί της Halkbank ούτε εγείρουν «ουσιαστικά» ερωτήματα ούτε υπερτερούν του δημοσίου συμφέροντος από μια ταχεία εξέλιξη της δίκης.

Η Halkbank δήλωσε αθώα για τις κατηγορίες της τραπεζική απάτης, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία με την παροχή χρημάτων και υπηρεσιών μέσω εικονικών εταιριών προς το Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να  αποφύγει τις κυρώσεις.

  • Η ανάρμοστη συμπεριφορά που της αποδίδεται περιλαμβάνει τη βοήθεια προς το Ιράν ώστε να μεταφέρει μυστικά κεφάλαια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ξεπλύθηκαν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, και τη μετατροπή των εσόδων από το πετρέλαιο σε χρυσό και στη συνέχεια σε μετρητά προς όφελος ιρανικών συμφερόντων.

Σε μια απόφαση της 22ας Οκτωβρίου , το Εφετείο είχε αποφασίσει ότι η Halkbank θα μπορούσε να διωχθεί επειδή η ανάρμοστη συμπεριφορά που της αποδίδεται αφορούσε εμπορική δραστηριότητα που δεν καλύπτονταν από την ασυλία του κράτους.

Πάντως η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι που μπορεί να βοηθήσει την τουρκική τράπεζα να «γλιτώσει», καθώς, όπως αναφέρει το Reuters, ο αμερικανικός Άρειος Πάγος συνήθως απορρίπτει τέτοιου είδους εφέσεις.

Στην τελευταία θητεία του έλαβε 5.307 εφέσεις και εκδίκασε μόλις 72 υποθέσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρινίζει τις δηλώσεις του Άμος Χόκσταϊν για τον EastMed: Τονίζει, όμως, ότι δεν υποστηρίζει τον αγωγό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: