Χάος στο Καζακστάν πυροδότησαν οι τιμές καυσίμων: Έπεσε η κυβέρνηση * Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν δημόσια κτίρια [videos]

Ούτε η παραίτηση της κυβέρνησης δεν κατάφερε να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή. Screenshot via YouTube/Euronews




Φωτιά μαίνεται στο γραφείο του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, το Αλμάτι, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας στο Instagram ένας μπλόγκερ στο Καζακστάν, ενώ στην γύρω περιοχή ακούγονταν πυροβολισμοί.

Το κτίριο του δημαρχείου στο Αλμάτι έχει περικυκλωθεί από διαδηλωτές οι οποίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν την περίμετρο ασφαλείας που είχαν στήσει οι δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας οβίδες κρότου-λάμψης. Οι εκρήξεις από τις οβίδες ακούγονταν σε όλο το κέντρο της πόλης.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο δυτικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας την Κυριακή λόγω αυξήσεων στις τιμές καυσίμου και οδήγησαν στην παραίτηση νωρίτερα σήμερα της κυβέρνησης της χώρας.

  • Διαδηλωτές εισέβαλαν σε διάφορα δημόσια κτίρια στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν σήμερα Τετάρτη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να επιβάλουν τον έλεγχο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης ως απάντηση στη λαϊκή οργή για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Το Καζακστάν είναι μια αυστηρά ελεγχόμενη πρώην σοβιετική δημοκρατία που καλλιεργεί μια εικόνα πολιτικής σταθερότητας, βοηθώντας την να προσελκύσει ξένες επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις βιομηχανίες πετρελαίου και μετάλλων της.

Ο Πρόεδρος Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγιεφ  αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης σήμερα Τετάρτη , μια ημέρα αφότου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διώξει εκατοντάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία στο Αλμάτι.

Ανταποκριτής του Reuters είδε χιλιάδες διαδηλωτές να προχωρούν προς το κέντρο της πόλης του Αλμάτι, ορισμένοι από αυτούς σε ένα μεγάλο φορτηγό, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κατάφεραν να τους διαλύσουν με δακρυγόνα και οβίδες κρότου λάμψης.

Ο Atameken, ο όμιλος επιχειρηματικών λόμπι του Καζακστάν, δήλωσε ότι τα μέλη του ανέφεραν περιπτώσεις επιθέσεων σε τράπεζες, καταστήματα και εστιατόρια.

  • Το τμήμα υγείας της πόλης ανέφερε ότι 190 άτομα είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια, μεταξύ των οποίων 137 αστυνομικοί. Οι αρχές της πόλης κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κυβερνητικά κτίρια δέχθηκαν επίσης επίθεση στις νότιες πόλεις Σίμκεντ και Ταράζ κατά τη διάρκεια της νύχτας, με 95 αστυνομικούς να τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις. Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερα από 200 άτομα.

 

Το υγραέριο άναψε τη φωτιά…

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την άρση των ελέγχων στις τιμές του υγραερίου  από την κυβέρνηση στην αρχή του έτους. Πολλοί Καζάκοι έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους για να λειτουργούν με υγραέριο λόγω του χαμηλού κόστους του.

  • Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην πετρελαιοπαραγωγική δυτική επαρχία Mangistau την Κυριακή, αφού οι τιμές του υγραερίου υπερδιπλασιάστηκαν μετά την άρση των ανώτατων ορίων.

Η κυβέρνηση είπε ότι η ρυθμιζόμενη τιμή προκαλεί απώλειες στους παραγωγούς και έπρεπε να απελευθερωθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος ομολόγησε ότι απέτυχε την κίνηση αυτή.

  • Μιλώντας σε εν ενεργεία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Τοκάγιεφ  έδωσε εντολή στους ίδιους και στους κυβερνήτες των επαρχιών να επαναφέρουν τους ελέγχους τιμών στο υγραέριο και να τους επεκτείνουν σε βενζίνη, ντίζελ και άλλα «κοινωνικά σημαντικά» καταναλωτικά αγαθά.

Διέταξε επίσης την κυβέρνηση να ετοιμάσει νόμο περί προσωπικής πτώχευσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο παγώματος των τιμών κοινής ωφέλειας και επιδότησης των ενοικίων για φτωχές οικογένειες.

Έπεσε και το Ιντερνετ…

«Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ» στο Καζακστάν αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, εν μέσω των πρωτοφανών ταραχών στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ιντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», ανακοίνωσε η μκο τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται».

Προειδοποίηση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του τα προβλήματά του και ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Καζακστάν δεν ζήτησε από τη Ρωσία βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του σήμερα, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο τις δηλώσεις του Πεσκόφ.

Η Ρωσία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην πρόκληση αναταραχών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για τις οποίες θεωρεί ότι ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της, και έχει στο παρελθόν κατηγορήσει τη Δύση ότι πυροδοτεί εξεγέρσεις σε χώρες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα, σύμφωνα με το RIA που επικαλείται ανακοίνωσή του, ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και ότι υπολογίζει “στην εξομάλυνσή της το συντομότερο δυνατό”.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: