File photo: Ο “από μηχανής Θεός” ήταν και παραμένει το C-130 που θεωρείται πολυεργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία. Και αυτός είναι ο πιο βασικός λόγος που το αεροπορικό Επιτελείο χρειάζεται τον “Ηρακλή” για τις μεταφορικές αποστολές. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Το βασικό μέλημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αμέσως μετά την έλευση των νέων αεροσκαφών στην Τανάγρα είναι το ότι θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο τα δυο βασικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν τη χρονιά που πέρασε.
Το ένα αφορά τις φρεγάτες Belh@rra και το δεύτερο τα έξι επιπλέον Rafale F3R που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ και με αυτά ο αριθμός των νέων αεροσκαφών ανεβαίνει στα 24, δημιουργώντας μια πλήρη Πολεμική Μοίρα.
Προτεραιότητα όμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το αεροπορικό Επιτελείο θεωρείται η αναγέννηση του στόλου των C-130, ένα θέμα που αρκετές φορές έχουμε θίξει και μέσω της σελίδας μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.
Το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Τελ Αβίβ εκτός της γεωπολιτικής αξίας και των σημαντικών συνομιλιών με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκράτς – καθώς η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να πιέζει για την επαναπροσέγγισή της με το Ισραήλ – περιλάμβανε συναντήσεις που είχαν να κάνουν με την ενίσχυση της Ελληνικής αμυντικής φαρέτρας.
Επέκταση της μίσθωσης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών HERON, συντήρηση των κινητήρων και αναβάθμιση στα επιθετικά ελικόπτερα Apache Alpha, προμήθεια των φονικών Spike N’ LOS για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, είναι ορισμένα από αυτά που συζητούν το υπουργείο Εθνικής άμυνας με τους Ισραηλινούς, με κάποια εξ αυτών να έχουν προχωρήσει και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνουν πως όσο ο χρόνος τρέχει και η Πολεμική Αεροπορία έχει καθημερινά βαρύ μεταφορικό έργο, το οποίο διαρκώς μεγαλώνει, τα πράγματα πιέζονται ακόμη περισσότερο.
Αυτό σημαίνει ότι το Επιτελείο δεν μπορεί να περιμένει την υποσχεθείσα απόδοση δυο ακόμη C-130 από την ΕΑΒ εντός του 2022. Τα προγενέστερα δείγματα αποδόσεων έχουν δείξει ότι δεν έφτασαν στην ώρα τους κι αυτό σήμαινε για το Επιτελείο να χρησιμοποιούν C-130 μέχρι και τον μηδενισμό των ωρών πτήσεως.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στο “παρά ένα” πρόλαβε η Αθήνα το πρόγραμμα υποστήριξης του ΝΑΤΟ ώστε άλλα δυο C-130 να υποστηριχθούν στην Πορτογαλία και να επιστρέψουν στην ενεργό δράση από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Την ίδια στιγμή θετικό είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην υπογραφή με την κατασκευάστρια των C-27 J Spartan για τετραετή τεχνική υποστήριξη.
Η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί ν’ αποδώσει έξι C-27 στην Πολεμική Αεροπορία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική ανάσα για τον μεταγωγικό στόλο των αεροσκαφών.
Το μείζον για την Πολεμική Αεροπορία είναι να μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper κι αυτός ο κίνδυνος δείχνει προς ώρας ν’ απομακρύνεται από την στιγμή που οι προσλήψεις που έγιναν, έχουν περάσει στα ταχύρρυθμο μαθήματα που χρειάζονται για να πιάσουν αμέσως δουλειά.
Σ’ ό,τι αφορά το πρόγραμμα «αιμορραγία» του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό των P-3 Β ORION έχει γίνει νέα προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση μέσω προσλήψεων που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Δυο εξ αυτών θα έπρεπε εντός του 2022 ν’ αποδοθούν στο ΠΝ αλλά απ’ όσο φαίνεται κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί εφικτό…
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE