Από τη μία ο Ερντογάν είναι αυταρχικός για τους Αμερικανούς και από την άλλη είναι ο “φίλος” Ταγίπ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden departs the White House in Washington, DC, USA, 11 January 2022, headed to Atlanta GA where he will speak about the need to pass legislation to protect the constitutional right to vote and the integrity of elections. EPA, Chris Kleponis, POOL




Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ιμπραήμ Καλίν, τον αντ’ αυτού του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα αρκετά ανοικτά θέματα να επιλύσουν για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους.

Τα τελευταία προβλήματα που προέκυψαν είναι η πώληση των τουρκικών drones στη χριστιανική Αιθιοπία, και ξανά η σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οποία έχουν αρκετές υποψίες οι σοβαροί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διότι οι γραφειοκράτες έχουν οδηγήσει την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης σε συνεχή λάθη.

Οι σοβαροί του υπουργείου δεν πολυπιστεύουν τις δήθεν -μεταξύ τους- διαφορές. Διότι είναι δήθεν διαφορές… Η σχέση της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι στρατηγική και ο Ερντογάν εξυπηρετεί τους ρωσικούς σχεδιασμούς εναντίον της Δύσης.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Aykan Erdemir στην Ahval:

Συνολικά, ο πρώτος χρόνος των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν μπορεί να χαρακτηριστεί από ένα μείγμα περιορισμού και συναλλαγής.

Σημειώνει και τα παρακάτω:

«Από τη μια πλευρά, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του βλέπουν τον Ερντογάν ως έναν τοξικό αυταρχικό και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη σχέση τους μαζί του. Από την άλλη, όταν οι σκοπιμότητες αναγκάζουν την Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με την Άγκυρα, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση του Μπάιντεν επιδιώκει quid pro quos».

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων:

Οι Τούρκοι απαιτούν τη δημιουργία του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που -όπως υποστηρίζουν- συμφωνήθηκε στη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν στη Ρώμη. Αλλά οι Αμερικανοί, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, δεν ανακοινώνουν τη δημιουργία του, διότι θα ισοπεδώσει όλα τα σοβαρά ζητήματα, με πρώτο την απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών S-400.

Είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία επιχειρεί τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού. Το έκανε και επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απέρριψε την τουρκική κουτοπονηριά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τουρκικά δημοσιεύματα για τη συνομιλία του Καλίν με τον κ. Σάλιβαν κάνουν ειδική αναφορά στο μηχανισμό. Όμως η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν περιλαμβάνει το μηχανισμό ως θέμα συζήτησης.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε την αποστολή αντιπροσωπείας, όπως είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, η οποία θα συζητήσει στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το θέμα των F-35.

Η Τουρκία έχει εκδιωχθεί και από το πρόγραμμα παραγωγής και για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επαναγορά των F-35 για το θέμα πρέπει να έχουν σταλεί στη Μόσχα οι S-400.

Όπως τονίζεται, στο ζήτημα αυτό δεν θα γίνει έκπτωση από την αμερικανική κυβέρνηση. Άρα η συζήτηση θα αφορά την προκαταβολή που έδωσαν οι Τούρκοι για τα F-35 και για τίποτα άλλο. Στο θέμα της προκαταβολής οι Αμερικανοί «κλωτσούν» διότι τα κέρδη της Τουρκίας από την παραγωγή των F-35 είναι πολλαπλάσια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο περίφημο άτυπο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο γίνεται η γνωστή αναφορά για τον αγωγό EastMed, οι Αμερικανοί επιτίθενται στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, και την θεωρούν ως την αιτία των προβλημάτων που δημιουργούνται στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στις τουρκικές απειλές προσβλέποντας σε μία ήττα του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Δεν μας λένε τι θα συμβεί αν τις κερδίσει ξανά, κάνοντας νοθεία, όπως και στις προηγούμενες…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την αποφυγή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας και την αποκλιμάκωση των εντάσεων μέσω της διπλωματίας.

Αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Καζακστάν.

Συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και της ενότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην προσπάθεια για αποκλιμάκωση και ομαλοποίηση στον Καύκασο.

Ο κ. Σάλιβαν σημείωσε επίσης την κρίσιμη ανάγκη να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Αιθιοπία.

“Ναι” σε όλα της Αμερικής για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός του αγωγού EastMed: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: