Απέλαση του Νόβακ Τζόκοβις: Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας ακύρωσε τη βίζα του [video]

File Photo: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά τη διάρκεια προπόνησης στο Melbourne Park στη Μελβούρνη. Ο Σέρβος τενίστας πρόκειται ν΄ απελαθεί από την Αυστραλία. EPA, DIEGO FEDELE




Με απόφασή του το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας ακύρωσε την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, οπότε ο Σέρβος τενίστας δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο Australian Open και θ’΄ απελαθεί από την χώρα.

Το δικαστήριο αποφάσισε για την τύχη του Σέρβου μετά το «θρίλερ» των 10 ημερών κι ενώ την Δευτέρα (17/01) είναι προγραμματισμένη η έναρξη του Australian Open.

Εξαιρετικά απογοητευμένος και δυσαρεστημένος με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου έμεινε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όπως ανέφερε η εφημερίδα “Age”.

Ωστόσο, όπως τόνισε θα σεβαστεί την απόφαση των αρχών και θα συνεργαστεί μαζί τους έως ότου αναχωρήσει από την χώρα.

Υποστήριξε ακόμη ότι ελπίζει να επιστρέψει συγκεντρωμένος στο τένις και στο επόμενο Australian Open.

Προηγουμένως το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας είχε διακόψει τις πρώτες πρωινές ώρεςτης Κυριακής (μεσημέρι στην χώρα των “καγκουρό” την εκδίκαση της υπόθεσης της έφεσης που έχει καταθέσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς για την βίζα του, προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που υπάρχουν πριν εκδώσει, εντός της ημέρας, την ετυμηγορία του.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ακούστηκαν τα επιχειρήματα από τους νομικούς εκπροσώπους του κορυφαίου τενίστα του κόσμου, αλλά και από την πλευρά του Ομοσπονδιακού υπουργού μετανάστευσης.

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε στα εμπλεκόμενα μέρη, αργότερα το απόγευμα, ποια είναι η θέση που θα προτείνουμε», είπε στο δικαστήριο ο επικεφαλής της δικαστής, Τζέιμς Άλσοπ.

Με την επισήμανση από τους δικηγόρους του Νόβακ Τζόκοβιτς ότι η παρουσία και η συμμετοχή του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις στο Australian Open δεν ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και αίσθημα, συνεχίζεται η εικονική ακροαματική διαδικασία της έφεσης του «Νόλε» στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.

«Απειλή για τη δημόσια τάξη»

Ο Τζόκοβιτς έχει προβεί σε έφεση κατά της απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, ο οποίος ακύρωσε τη βίζα του Σέρβου πρωταθλητή με το σκεπτικό ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη, επειδή η παρουσία θα προκαλέσει διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού για τον κορωναϊό.

«Αν υπήρχε βάση για να σκεφτεί κανείς ότι η παρουσία και η συμμετοχή του κ. Τζόκοβιτς σε ένα τουρνουά τένις θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να οδηγήσει σε αυτό το αίσθημα κατά του εμβολιασμού, θα περίμενε κανείς ότι θα υποστηριζόταν από κάποιου είδους στοιχεία σχετικά με διαμαρτυρίες ή συγκεντρώσεις. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Όπεν και σε άλλα μεγάλα τουρνουά σε όλο τον κόσμο και δεν προκάλεσε τίποτα», είπε σχετικά ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ.

Αντίθετα, όπως πρόσθεσε ο δικηγόρος του, η πιθανή απέλαση του Τζόκοβιτς μπορεί να τονώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις διαμαρτυρίες.

Το σύνολο του αθλητικού κόσμου παγκοσμίως αναμένει με αγωνία αν θα επιτραπεί στον ανεμβολίαστο Σέρβο τενίστα να παραμείνει στην Αυστραλία για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open που αρχίζει τη Δευτέρα (17/01).

Αν ο Τζόκοβιτς λάβει την απόφαση που θέλει, τότε στόχο έχει να κατακτήσει το 21ο Grand Slam και να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο (από 20 μετρούν και οι Ρότζερ Φέντερερ, Ράφαελ Ναδάλ).

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε ταξιδέψει στη Μελβούρνη με ιατρική εξαίρεση από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά του ακυρώθηκε η βίζα, αρχικά κατά την άφιξη και μετά ξανά την Παρασκευή (14/01), αφού κέρδισε μια δικαστική υπόθεση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μελβούρνη, Αυστραλία

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε… σουβλατζής για καλό σκοπό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: