Αυτό είναι; Πώς η ουκρανική κρίση συνυφαίνεται με τη διαμάχη για μια νέα παγκόσμια τάξη, γράφει η FT

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Για μια προσπάθεια ανατροπής της αμερικανικής ηγεμονίας και δημιουργίας μιας νέας, πολυπολικής, παγκόσμιας τάξης πραγμάτων με αφορμή την ουκρανική κρίση, κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Gideon Rachman) σε μακροσκελή ανάλυσή τους.

Σημειώνουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται από κοινού τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Putin όσο και ο Κινέζος ομόλογός του Xi που του παρέχει αμέριστη υποστήριξη στο θέμα της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι δύο ηγέτες μοιράζονται την ίδια αποφασιστικότητα για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των χωρών τους, όπως βέβαια τα ορίζουν εκείνοι.

Για τη Ρωσία και την Κίνα, η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης δεν είναι όμως απλώς θέμα ωμής ισχύος, παρατηρεί ο αρθρογράφος. Είναι επίσης και μια μάχη ιδεών, διευκρινίζει.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η δυτική φιλελεύθερη παράδοση προωθεί την ιδέα των καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι στοχαστές προβάλλουν το επιχείρημα ότι διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις και «πολιτισμοί» πρέπει να μπορούν να αναπτύσσονται με διαφορετικούς τρόπους.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Πεκίνο και η Μόσχα υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα παγκόσμια τάξη χαρακτηρίζεται από μια αμερικανική προσπάθεια να επιβληθούν δυτικές ιδέες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες, ακόμα και μέσω μιας στρατιωτικής επέμβασης εάν καθίσταται αναγκαίο.

Από την πλευρά της, η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που οραματίζονται η Ρωσία και η Κίνα θα βασίζεται σε διακριτές σφαίρες επιρροής. Οι ΗΠΑ θα αποδέχονταν τη ρωσική και την κινεζική κυριαρχία στις γειτονιές τους και θα εγκατέλειπαν την υποστήριξή τους στη δημοκρατία και τις επαναστάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα καθεστώτα Putin ή Xi.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η κρίση για την Ουκρανία αποτελεί ένα θέατρο αναμετρήσεων για τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ακριβώς επειδή εμπεριέχει αυτά τα ζητήματα. Για τον Putin, η Ουκρανία είναι πολιτιστικά και πολιτικά μέρος της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας και ως εκ τούτου φρονεί ότι οι ανάγκες ασφαλείας της Ρωσίας θα πρέπει να της δίνουν το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα απαιτεί επίσης να ενεργεί ως προστάτης των ρωσόφωνων.

Από την άλλη μεριά, για τις ΗΠΑ, οι εν λόγω απαιτήσεις παραβιάζουν ορισμένες βασικές αρχές της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και ειδικότερα το δικαίωμα μιας ανεξάρτητης χώρας να ορίζει τη δική της εξωτερική πολιτική και να δίνει σάρκα και οστά στις δικές της στρατηγικές επιλογές. Επιπλέον, η κρίση στην Ουκρανία αφορά επίσης την «παγκόσμια» τάξη πραγμάτων επειδή έχει σαφείς παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και δημιουργήσει τη δική της «σφαίρα επιρροής», θα δημιουργηθεί προηγούμενο και για την Κίνα. Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας για μια «νέα παγκόσμια τάξη» θα χρειαστούν επίσης έναν πόλεμο για να καρποφορήσουν, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Gideon Rachman – Russia and China’s plans for a new world order

Το Κογκρέσο εναντίον της αγοράς των F-16 από την Τουρκία: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμα το …σκέφτεται!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: