Ξεκινά η «ναυμαχία» των κορβετών με τρεις προτάσεις στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού: Aγκάθι τα ναυπηγεία…

Η Κορβέτα κλάσης DOHA, φτάνει σχεδόν το εκτόπισμα των σημερινών φρεγατών S που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Πηγή εικόνας: Fincantieri




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με προτάσεις επιλογών σ’ ότι αφορά τον οπλισμό και προσθήκη του sonar γάστρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο ναυτικό Επιτελείο η πρόταση για την Ιταλική κορβέτα Doha.

Σε αρκετά σημεία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η πρόταση των Ιταλών θυμίζει έντονα την LOA που απέστειλαν οι Αμερικανοί με μια γκάμα προτάσεων που έχει να κάνει με τα όπλα.

  • Ωστόσο στην αρχική δελεαστική τιμή του 1,5 δις ευρώ, για τέσσερις κορβέτες Doha αξιόπιστες πηγές τονίζουν πως δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα και η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη (Follow On Support), γεγονός που παραπέμπει σ’ ένα τελικό κόστος αρκετά μεγαλύτερο απ’ εκείνο που έχουν προτείνει οι άλλοι δυο «μνηστήρες», Γάλλοι και Ολλανδοί. Αλλά από την στιγμή που οι Ιταλοί «έσπασαν» την σιωπή τους και εκτός του λεκτικού ενδιαφέροντος, κατέθεσαν επίσημα την πρότασή τους, τώρα ξεκινά η ουσιαστική ναυμαχία που αφορά της κορβέτες.

Στο ναυτικό Επιτελείο και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχουν αρκετή δουλειά και σ’ αυτό τον τομέα, που έρχεται αμέσως μετά τις φρεγάτες Belh@rra, ώστε να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός νέων μονάδων επιφανείας που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ του στόλου.

«Και τα τρία πλοία κάνουν για το Πολεμικό Ναυτικό» σημειώνουν αξιόπιστες πηγές από το ναυτικό Επιτελείο, τονίζοντας πως «το θέμα κόστους θα παίξει τον δικό του ρόλο, διότι ο κουμπαράς είναι συγκεκριμένος και είναι άλλο να παίρνεις τρία κι άλλο τέσσερα καράβια με αυτά τα χρήματα». 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διατηρεί και σε αυτή τη «ναυμαχία» την ίδια ακριβώς στάση, όπως και στις φρεγάτες. Ομιλεί με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραπέμπει στην επιχειρησιακή αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας πως ο πρώτος λόγος στο ναυτικό πόλεμο ανήκει αποκλειστικά στο ναυτικό Επιτελείο.

Η «φρεγατοκορβέτα» των Ιταλών

Η κορβέτα των Ιταλών, κλάσης DOHA, είναι η απάντηση της Fincantieri, απέναντι στη Γαλλική Group Naval και την Ολλανδική Damen. Το Ιταλικό πολεμικό πλοίο ήδη υπηρετεί στο ναυτικό του Κατάρ και στα Ιταλικά ναυπηγεία «χτίζονται» ακόμη δυο κορβέτες για την κράτος του Κόλπου.

  • Είναι 3.250 τόνους πλοίο, αρκετά μεγαλύτερο δηλαδή από τις κορβέτες που προτείνονται από την Γαλλία και την Ολλανδία. Φέρει 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους, 8 αντιπλοϊκούς EXOCET BLOCK III, πυροβόλο 76mm και για την εγγύς προστασία του έχει το αντιπυραυλικό RAM, σαν αυτό των Ελληνικών Πυραυλακάτων. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το πιο σημαντικό μειονέκτημα ήταν πως δεν έχει sonar αλλά οι Ιταλοί φρόντισαν να υπάρχει στην πρότασή τους, διότι αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικός είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο περιβάλλον του Αιγαίου.

Πάντως με αυτά που διαφαίνονται έως τώρα, η DOHA υπολογίζεται πως ξεπερνά σε κόστος κατά 100-150 εκ. τις άλλες δυο προτάσεις των ανταγωνιστών.   Και επειδή η Καταριανή έκδοση έχει Γαλλικό οπλισμό, στην επιστολή που έχει κατατεθεί στο Πολεμικό Ναυτικό Ελληνική πλευρά βρίσκονται τα ίδια δοκιμασμένα στην κορβέτα όπλα, έρχεται το εύλογο ερώτημα:

Γιατί η πρόταση της Ρώμης από την στιγμή που πρέπει να συζητηθεί με το Παρίσι για τον οπλισμό (MBDA), οι Γάλλοι με ποιο κίνητρο να συναινέσουν και να διευκολύνουν τους Ιταλούς σε μια «ναυμαχία» που υποψήφιο είναι και Γαλλικό πλοίο; Μόνο ως «σωσίβιο σωτηρίας» για την αναβάθμιση των σχέσεων Γαλλίας – Ιταλίας θα μπορούσε να είναι, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο.

Στην εξίσωση μάλιστα θα μπορούσε να προστεθεί η ευροκορβέτα, στην οποία οι δυο χώρες συμμετέχουν δια των εταιρειών τους μέσω της κοινοπραξίας Naviris, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

Οι Γάλλοι έχουν δείξει τις προθέσεις που έχουν, δηλαδή να επικρατήσουν εξ ολοκλήρου στις μελλοντικές κύριες μονάδες κρούσης του Ελληνικού στόλου.

  • Η Group Naval σε μια πρόταση που φτάνει τα 1,7 δις περιλαμβάνει πλήρη οπλισμό, μετέπειτα υποστήριξη και εκπαίδευση. Το εκτόπισμα των Gowind, με όπλα, είναι στους 2800 τόνους, φέρουν 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 15 ή MICA, με το Πολεμικό Ναυτικό να προτιμά τους τελευταίους λόγω ομοιοτυπίας μ’ εκείνους της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος.

Έχει επίσης πυροβόλο των 76mm, 8 αντιπλοϊκούς EXOCET Block III, για εγγύς προστασία RAM, δύο sonar τρόπιδας και συρόμενο.

Οι Γάλλοι μάλιστα που έχουν στρατοπεδεύσει στην Αθήνα λόγω των Belh@rra, έχουν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται και για τις Gowind κι αυτό που κάνουν είναι άμεση αντί-πρόταση με καλύτερους όρους, μόλις υπάρξει κάποια αναθεώρηση από άλλον «μνηστήρα».

Οι αξιόπιστοι Ολλανδοί με την κορβέτα Sigma

Αλλά και οι Ολλανδοί της Damen που προωθούν την κορβέτα Sigma 10514 βρίσκονται περίπου στο ίδιο κόστος με την Γαλλική πρόταση συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τον οπλισμό, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πληρωμάτων.

  • Πρόκειται για κορβέτα 2600 τόνων με οπλισμό 16 αντιαεροπορικών βλημάτων είτε ESSM είτε Γαλλικών ASTER ή MICA (σ.σ. πρόταση που έφεραν οι Ολλανδοί μετά το κλείδωμα των Belh@rra για μεγαλύτερη ομοιοτυπία) , 8 αντιπλοϊκούς EXOCET Block III, δυο τριπλούς τορπιλοσωλήνες, πυροβόλο των 76mm και RAM για την εγγύς αντιαεροπορική προστασία.

Να θυμίσουμε ότι Ελλάδα και Ολλανδία έχουν συζητήσει και συνυπογράψει κείμενο ενδιαφέροντος για δυο φρεγάτες τύπου Μ και ναρκαλιευτικά Alkmaar.

Ολλανδοί και Γάλλοι υπόσχονται- υπό προϋποθέσεις- ότι σε 32 μήνες μπορούν να παραδώσουν την πρώτη κορβέτα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ οι Ιταλοί φέρονται να ξεφεύγουν από αυτό το χρονικό διάστημα.

Και οι τρεις «μνηστήρες» λένε ότι μπορούν να κατασκευάσουν τις κορβέτες τους στα Ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία όμως δεν μπορούν έως τώρα να ξεφύγουν από τα χρόνια προβλήματα και περιπέτειες.

  Η DOHA στο θολό τοπίο των Ελληνικών ναυπηγείων

Πάντως οι Ιταλοί επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τις DOHA και με την διείσδυσή τους στα Ελληνικά ναυπηγεία, ένα εγχείρημα τολμηρό αν αναλογιστεί κανείς το ιδιαίτερα θολό τοπίο που επικρατεί γύρο από τα ναυπηγεία Ελευσίνας που γι’ αυτά ενδιαφέρεται η Fincantieri.

Και μπορεί να μην είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως η Ιταλική πρόταση για τις DOHA έφτασε ώρες πριν την δήλωση εκπροσώπου της ΟΝΕΧ προς τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, ότι υπάρχει προφορική συμφωνία με τους πιστωτές των ναυπηγείων ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος από την κυβέρνηση, της διαμόρφωσης του κειμένου για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας.

  • Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι πρόκειται να γίνει με τις οφειλές του ναυπηγείου προς τους πιστωτές που φτάνουν τα 250 εκ. ευρώ, την στιγμή που οι επενδυτές σημειώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να δαπανήσουν συνολικά 200 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση πάντως από την Αμερική για τα ναυπηγεία θεωρείται δεδομένη κι αυτό διέρρευσε ως είδηση από το Αμερικανικό κοινοβούλιο.

Δεν αποκλείεται πάντως σε αυτό τον «γόρδιο δεσμό» να δούμε και πάλι τις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί των ανακοινώσεων για τις φρεγάτες Belh@rra. Η κυβέρνηση– πέραν της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού- πρέπει να σταθμίσει, το αποκαλούμενο γεωπολιτικό αποτύπωμα, την επίλυση στο πρόβλημα των ναυπηγείων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σε 18 μήνες νέα εποχή για τους υποβρύχιους «μπουρλοτιέρηδες» του στόλου: 44 νέες τορπίλες για τα Type 214- Παπανικολής

 

Με οδηγό τις Belh@rra οι εξελίξεις που αφορούν τις κορβέτες για το ΠN: Oι “μνηστήρες” διασταυρώνουν τα ξίφη τους…

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: