Τουρκικός τσαμπουκάς σε ExxonMobil και Qatar Petroleum με φόντο το θαλασσοτεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Aναστασιάδης είχε συνάντηση με ηγετικά στελέχη της ExxonMobil, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd και Qatar Petroleum international stream lc.

Η απόφαση λήφθηκε χθες και ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ το θέμα ψηνόταν εδώ και καιρό, αλλά είχε επιλεγεί να μην δοθεί δημοσιότητα.

Όπως έχει αναφερθεί διαχειρίστρια θα είναι η ExxonMobil και οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής 60 και 40, αντίστοιχα. Το συμβόλαιο έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής,  που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

  • Η αντίδραση της Άγκυρας δεν άργησε να έλθει. Μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Λευκωσίας, έσπευσε να δώσει το στίγμα της και να καταγράψει την αντίδρασή της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλκγίτς, έσπευσε να ισχυριστεί ότι μέρος του τεμαχίου 5 ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα»!  Αλλά και να στείλει προειδοποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε πως «η είδηση ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραχώρησε μονομερώς άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ExxonMobil – Qatar Petroleum Partnership για το επονομαζόμενο τεμάχιο 5, αγνοώντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ποια είναι στην πραγματικότητα η πλευρά που προκαλεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ένα τμήμα της εν λόγω περιοχής αδειοδότησης παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αυτό το μονόπλευρο βήμα αγνοεί επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του Νησιού».

Προχώρησε δε και στο διά ταύτα προειδοποιώντας και εν πολλοίς απειλώντας.

  • «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, όπως έχει κάνει και παλαιότερα, και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα της χώρας μας και της (λεγόμενης) ‘’ΤΔΒΚ’’».

Τι σημαίνει τούτο και πόσο αγγίζει τους Αμερικανούς αλλά και τους Καταριανούς; Τι σημαίνει το «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει…»; Αυτό προφανώς θα φανεί σύντομα. Άλλωστε, η κοινοπραξία θα ξεκινήσει εντός Δεκεμβρίου επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10, περιοχή που δεν… αφορά τις τουρκικές παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της κατοχικής Τουρκίας.

Είναι, ωστόσο, σαφές πως εισερχόμαστε σε μια περίοδο εντάσεων, με επιλογή της Άγκυρας. Αυτό το σκηνικό, όμως, δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Αφορά και όλους έχουν συμφέροντα και επηρεάζονται. Κι όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ ο Ερντογάν πιέζεται λόγω των οικονομικών δεδομένων στη χώρα του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι πολίτες πεινούν και ο Ερντογάν κοκορεύεται για το στόλο των γεωτρύπανων του ζητώντας στο τέλος και τα ρέστα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: