Τον Ιανουάριο ανοίγει ο απόρρητος φάκελος του F-35 για την Ελλάδα: Φαβορί η 110 ΠΜ ως «φωλιά» των αόρατων αεροσκαφών

Ένα elephant walk αποτελούμενο από F-35 των Πεζοναυτών και F-16. Μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τον πλέον δικτυοκεντρικό αεροπορικό στόλο και δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να είναι βγαλμένη από το μέλλον της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Twitter Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (https://twitter.com/usairforce/status/1468665193353908238)




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Σε λίγες εβδομάδες, στις αρχές του 2022,  φαίνεται πως «κλειδώνει» τελικά το ραντεβού της ομάδας «JSF» με το αεροπορικό Επιτελείο κι όχι την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί.

H ομάδα των Αμερικανών που είναι επιφορτισμένη με την προώθηση του F-35, σε όλους τους τομείς, μεταβαίνει ίσως και εσπευσμένα στην Φινλανδία, διότι όλες οι πληροφορίες λένε ότι η χώρα του Βορρά φέρεται να καταλήγει στην απόφαση για προμήθεια των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών, τα οποία θ’ αντικαταστήσουν τον στόλο των 64 F/A-18 Hornets τα οποία θ’ αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια.

Γεωστρατηγικά, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, η επιλογή του κορυφαίου τεχνολογικά αεροσκάφους από την Φινλανδία- από μια χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ- μια ανάσα από τα σύνορα της Ρωσίας, φέρνει στο μαλακό υπογάστριο της Μόσχας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την 1η Δεκεμβρίου είχαμε γράψει στο ρεπορτάζ μας ότι «η κινητικότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το μαχητικό 5ης γενιάς F-35, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα, με την λεγόμενη «JSF» ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «στρατοπεδεύει», αρχικά στο αεροπορικό Επιτελείο. Αυτό θα συμβεί μόλις λάβει την πρόσκληση από το αεροπορικό Επιτελείο.» , η οποία έφτασε μεν, αλλά όπως φαίνεται…πρόλαβαν οι Φινλανδοί την αμερικανική ομάδα.

Και μπορεί οι εξελίξεις να μαρτυρούν ότι το θέμα των F-35 έχει ζεσταθεί πολύ καλά για την Πολεμική Αεροπορία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος προς την 5η γενιά δεν είναι μακρύς. Άλλωστε προς την Ελληνική πλευρά έχει αποσαφηνιστεί ότι ακόμη και αύριο το πρωί να σταλεί η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Αθήνα προς την Ουάσιγκτον για το F-35 (LOR), ο απαιτούμενος χρόνος δεν πέφτει κάτω από την 5ετία. Τα ποσά που δαπανώνται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ήδη μεγάλα και υπάρχουν τεράστια ανοίγματα για την επαύξηση της αμυντικής ισχύος.

Γι’ αυτό ακριβώς, αμέσως μετά την Φινλανδία, η «JSF» ομάδα της Lockheed Martin, που ασχολείται αποκλειστικά με το F-35, θα φτάσει στην Ελλάδα ώστε ν’ ανοίξει τον απόρρητο φάκελο του αεροσκάφους και να εξηγήσει πολύ περισσότερα στην Ελληνική πλευρά για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που έρχονται με την επιλογή του F-35.

Η ίδια ομάδα είναι υπεύθυνη να παρέχει κι ότι βοήθεια χρειάζεται η Ελληνική πλευρά για την σύνταξη της νέας LOA, την απαραίτητη δηλαδή κίνηση της Αθήνας για την εκκίνηση της προμήθειας των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Ψήφος εμπιστοσύνης στον κάμπο…

Η «JSF» ομάδα είναι αυτή που θα επισκεφτεί και τις αεροπορικές βάσεις στην Ελληνική επικράτεια, μαζί με Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν αποκλείεται η «φωλιά» των Ελληνικών F-35 να είναι η 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα.

Βεβαίως και η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα περιμένει την αξιολόγηση της Ελληνικής και Αμερικανικής πλευράς, διότι πρόκειται για μια βάση που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μόνον μια πολεμική μοίρα, την 338 «Άρης» με τους γερόλυκους της Πολεμικής Αεροπορίας, τα F-4 Phantom.

Δηλαδή πρόκειται για δυο κύριες βάσεις με υπόστεγα, έκταση, εξυπηρέτηση μαχητικών κ.α. και δεν έχουν κορεστεί στην ικανότητα φιλοξενίας αεροσκαφών, όπως συμβαίνει με άλλες Πτέρυγες Μάχης.

Ωστόσο το ενδιαφέρον που έχει φανεί από την Αμερικανική πλευρά για την 110 Πτέρυγα Μάχης, ιδίως μετά την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας (MDCA), οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην «φωλιά του κάμπου», τόσο κατά την παραμονή των Μη Επανδρωμένων MQ-9 Reaper, αλλά και τώρα που οι Αμερικανοί προχωρούν σε νέα έργα ύψους 33,5 εκατομμυρίων, μαρτυρούν πως στον κάμπο, κάτι τρέχει…

Από την Ελληνική πλευρά κάτι το οποίο επισημαίνεται, είναι ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης, έχει εγγύτητα με την θάλασσα και το Αιγαίο, σε αντίθεση με τις αεροπορικές βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας που για να φτάσουν τα μαχητικά στους ουρανό του Αρχιπελάγους, πρέπει να διανύσουν περίπου 70-80 ναυτικά μίλια.

Σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η μελλοντική φωλιά των F-35 στην Ελλάδα, εκτός του ότι αυτό αργεί αρκετά, πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι εργασίες που θ’ ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο ασφαλείας, γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ομιλούμε για την πλέον υψηλή τεχνολογία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την αιχμή του δόρατος της Συμμαχίας στο αεροπορικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η 330 Μοίρα στο TLP με τα work horse F-16 Block 30: Ή θα ακολουθήσουν τον δρόμο της αναβάθμισης ή θα τελειώσουν…(Photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: