Το «ποδαρικό» της Πολεμικής Αεροπορίας με τα Rafale και το mega-deal για τις Γαλλικές «ριπές» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η νέα εποχή για την Γαλλική αεροναυπηγική ξεκίνησε με τα 18+6 Ελληνικά Rafale. Ακολούθησε η Κροατία και στη συνέχεια ήρθε το mega deal με τα ΗΑΕ και τα 80 Rafale F4, την τελευταία δηλαδή έκδοση του αεροσκάφους. Πηγή εικόνας: Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν έχουμε αντιληφθεί το επίπεδο στο οποίο θα φτάσει η Πολεμική Αεροπορία με την άφιξη των πρώτων Rafale F3R στην Ελλάδα, τα οποία αρχικά θα τροχοδρομήσουν στην Τανάγρα αλλά τις επόμενες κι’ όλας ημέρες θα μετασταθμεύσουν για καιρό στην Ανδραβίδα» , επανέλαβε στρατιωτική πηγή θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει τόσο την απόφαση για προμήθεια του συγκεκριμένου αεροσκάφους αεροπορικής υπεροχής κι από την άλλη για να εξηγήσει ότι απαιτείται επίπονη διαδικασία ώστε η Πολεμική Αεροπορία να εντάξει επιχειρησιακά στον στόλο της τη νέα «ριπή».

Και ταυτόχρονα το mega deal της Dassault με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια νέα σύμμαχο χώρα της Ελλάδας δηλαδή, σηματοδοτεί ακόμη μια νέα εποχή καθώς η Αθήνα πρώτη έσυρε «τον χορό» στην εμπιστοσύνη της Γαλλικής αεροναυπηγικής.

Μόλις προχθές γράφαμε ότι «όλα δείχνουν πως ο ουρανός της Αν. Μεσογείου μετατρέπεται σ’ ένα κοινό επιχειρησιακό και τακτικό τόπο συνάντησης σύμμαχων αεροποριών, με κοινά όπλα, κοινές πλατφόρμες, κοινές ιδέες και ασπασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται από τους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει την Πολεμική Αεροπορία, τα Ελληνικά αεροδρόμια είναι τα πλέον «ελκυστικά» για τις δυνάμεις αυτές. Πρόσφατα το είδαμε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Μέδουσα11», με αεροπορικές δυνάμεις από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γίνονται ένα με τα «μπλε φτερά».

  • Και μετά από ένα 48ωρο έρχεται η συμφωνία-μαμούθ των 19 δις η οποία προβλέπει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- που έχουν έρθει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του «ΗΝΙΟΧΟΥ» με Mirage 2000-9 & δυο φορές στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα με τα F-16 Block 60- να προσθέσουν στον στόλο τους 80 Rafale F4, δηλαδή την τελευταία γενιά των Γαλλικών «ριπών».

Μάλιστα το πρωτότυπο F-4, από την άνοιξη του 2020 δοκιμάζονταν στην αεροπορική βάση του Ίστρ, εκεί δηλαδή που πέταξαν αρχικά και τα Ελληνικά Rafale με τους Έλληνες ιπταμένους, ώστε να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης.

Στην Γαλλοαραβική συμφωνία πάντως εκτός των 80 μαχητικών προβλέπεται και προμήθεια 10 ελικοπτέρων Eurocopter EC725 Caracal. Όμως η προσθήκη των Rafale σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα, φέρνει τις δυο χώρες με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους αεροπορικής υπεροχής, γεγονός που θεωρούν στο αεροπορικό Επιτελείο ότι αυτό προσδίδει μια επιπλέον ευκαιρία για αεροπορικά «ραντεβού» στον ουρανό της Μεσογείου.

Και δεν αποκλείεται, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, να υπάρξει ακόμη μια προσθήκη σε αυτό το αεροπορικό τετ α τετ, διότι και η Ινδία, που διαθέτει Rafale, βρέθηκε φτερό με φτερό με τα «γεράκια» της 336 Μοίρας πολύ πρόσφατα κατά την Ισραηλινή άσκηση Blue Flag.

  • Παράλληλα και οι διπλωματικές κινήσεις που γίνονται από την Αθήνα, έχουν φέρει πολύ πιο κοντά το τελευταίο διάστημα το Νέο Δελχί και ως γνωστό η διπλωματία προηγείται των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας. Πάντως η νέα Γαλλική έκδοση του Rafale, το F4, για την ανάπτυξή του έχει κοστίσει στο Παρίσι περίπου 2,3 δις δολάρια, τουλάχιστον αυτό είχε ανακοινωθεί πριν δυο χρόνια, όταν έγινε γνωστός ο στόχος για την δημιουργία υπερσύγχρονου αεροσκάφους προς σταδιακή αντικατάσταση των Mirage 2000. Και αν βάζαμε εδώ μια μικρή παρένθεση θα λέγαμε ότι η 1η ισχυρότερη αεροπορία της Ευρώπης, που είναι η Γαλλική θέτει ως στόχο την απόλυτη ομοιοτυπία, με μόνο έναν τύπο αεροσκάφους στον στόλο της κι όχι με τέσσερις τύπους F-16, δυο τύπους Γαλλικών μαχητικών Mirage 2000-5 & Rafale F3R, αλλά και F-4 Phantom…

Οι Γάλλοι, ιδιαίτερα γνωστοί ως κρυψίνους για τα αμυντικά τους συστήματα έχουν σημειώσει για το F4, ότι έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνολογίες αιχμής ώστε το νέο τους μαχητικό να είναι ακόμη πιο δικτυοκεντρικό και με νέα όπλα, όπως οι εξελιγμένοι MICA NG αλλά και  κατευθυνόμενος πύραυλος υψηλής ακρίβειας ASSM, που το βάρος του φτάνει τον έναν τόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σαφές μήνυμα προτεραιότητας των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη: Η γαλανόλευκη «ποζάρει» δίπλα στις σημαίες των παικτών….

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: