Το Αραβικό κύπελλο πέτυχε: Το Μουντιάλ 2022 όμως είναι μία διαφορετική υπόθεση

File Photo Ο πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino και ο εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani με το Κύπελο των αραβικών αγώνων EPA/Noushad Thekkayil




Το Κατάρ ολοκλήρωσε με επιτυχία την διοργάνωση του Αραβικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, σε μία άτυπη γενική πρόβα των υποδομών και των δυνατοτήτων υποδοχής του Μουντιάλ, που θα φιλοξενήσει τον χειμώνα του 2022.

Το πρόσημο γι΄ αυτήν την διοργάνωση είναι θετικό, όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Το μικρό εμιράτο του Κόλπου, προκάλεσε έκπληξη το 2010, αναλαμβάνοντας την διοργάνωση ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Και πολλοί αμφισβητούν την ικανότητά του να διοργανώσει επαρκώς ένα Μουντιάλ, που εκτιμάται πως θα έχει 1,2 εκατομμύρια φιλάθλους-επισκέπτες.

Το Αραβικό κύπελλο, διεξήχθη με 16 ομάδες και οι αγώνες έγιναν σε έξι από τα οκτώ γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2022, ενώ οι επισκέπτες υπολογίζονται σε περίπου 530.000 άτομα.

Ο Τζασίμ Αλ Τζασίμ, αντιπρόεδρος επιχειρήσεων στην οργανωτική επιτροπή, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα λάβει υπ΄ όψιν τα διδάγματα που αντλήθηκαν για να διοργανώσει το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Εναν χρόνο πριν από το Μουντιάλ 2022, οι δρόμοι της πρωτεύουσας, Ντόχα, μοιάζουν με ένα γιγάντιο εργοτάξιο, με ατελείωτο μποτιλιάρισμα, ενώ οι αρχές εγκαθιστούν ένα δίκτυο αποχέτευσης για την κορυφαία διοργάνωση του επόμενου χειμώνα.

Τα περισσότερα από τα στάδια έχουν εγκαινιαστεί, αλλά παραμένουν οι αμφιβολίες για την χωρητικότητα των ξενοδοχείων, καθώς και για την πρόσβαση σε αλκοόλ για τους φιλάθλους, σε αυτήν την πολύ συντηρητική μουσουλμανική χώρα των σχεδόν 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ειλικρινά όλα είναι τέλεια. Τα γήπεδα είναι υπέροχα, οι χώροι είναι υπέροχοι», σχολίασε ο Ματζίντ Μπουγκέρα, προπονητής της Αλγερίας, που κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό της Τυνησίας με 2-0 στην παράταση και πρόσθεσε: «Ισως το μειονέκτημα, είναι ότι ήμασταν στο ίδιο ξενοδοχείο με όλους, αλλά κατά την διάρκεια του Μουντιάλ, θα είναι διαφορετικά».

Σε ανάλογο ύφος και ο Πορτογάλος τεχνικός της Αιγύπτου, Κάρλος Κεϊρόζ: «Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές. Υπάρχουν δύο ή τρία πράγματα που είναι σημαντικό να βελτιωθούν, ένα από αυτά είναι η επικοινωνία με τους διοργανωτές. Εάν υπάρχει μια συμβουλή που θα έδινα, αυτή είναι να μιλήσουμε, γιατί όσο περισσότερο μιλάμε μεταξύ μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρμονία μεταξύ των αναγκών εντός και εκτός γηπέδου».

Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Ρέϊτσι, ερευνητής αθλητικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown στο Κατάρ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος», αλλά προειδοποιεί ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα είναι εντελώς διαφορετικό, ειδικά για τη φιλοξενία ξένων φιλάθλων: «Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι το τεστ πήγε καλά, αλλά είναι δύσκολο να συγκρίνουμε το Αραβικό Κύπελλο με το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς οι περισσότεροι θεατές αυτήν την φορά προέρχονταν από το εσωτερικό της χώρας, ενώ την επόμενη χρονιά θα έλθουν από το εξωτερικό».

Οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στο Κατάρ, από όλον τον κόσμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τοπικά συντηρητικά ήθη στα οποία δεν έχουν συνηθίσει, σε μια χώρα όπου απαγορεύεται να είναι κανείς μεθυσμένος δημοσίως ή να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Από τότε που απέκτησε τα δικαιώματα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ κατηγορείται τακτικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των μεταναστών εργαζομένων και των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Αλλά η FIFA, είναι καθησυχαστική. «Υπάρχουν προβλήματα και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Τα πάντα δεν είναι τέλεια ούτε στον δυτικό μας κόσμο, επομένως πρέπει να πιέσουμε για πρόοδο», δήλωσε σχετικά, ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο και πρόσθεσε: «Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν πραγματικά να σημειώσουν πρόοδο και να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται χρόνος».

Οσον αφορά στην Σενεγαλέζα, γενική γραμματέα της FIFA, Φατμά Σαμουρά, ήταν πιο σαφής: «Η ευθύνη μας είναι ότι κάθε τουρνουά μας είναι χωρίς αποκλεισμούς. Ο πρόεδρος ήταν πολύ ξεκάθαρος, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιδεικνύουν οποιονδήποτε τύπο σημαίας θέλουν, χωρίς να γίνονται στόχοι ή διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας του ουράνιου τόξου (σ.σ. που αποτελεί το σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας)».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αθήνα, Ελλάδα

Απορρίφθηκε η έφεση του ΠΑΟΚ για τον αποκλεισμό της έδρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: