To 90% των πτηνών είναι μονογαμικά: Σχεδόν 4% των ζευγαριών όμως… χωρίζουν λόγω κλιματικής αλλαγής [video]

File Photo Ζευγάρι πτηνών via pixabay.com




Δεν ισχύει σε όλες τις σχέσεις το… «βίον ανθόσπαρτον», και τα πτηνά δεν αποτελούν εξαίρεση. Μολονότι πάνω από το 90% των ειδών πτηνών δημιουργούν μονογαμικά ζεύγη, πολλά από αυτά καταλήγουν σε διαζύγιο.

Οι λόγοι για τους οποίους χωρίζουν τα ζευγάρια πουλιών μπορεί να ποικίλουν τόσο όσο και για τους ανθρώπους, αλλά νεότερη έρευνα δείχνει μια απροσδόκητη αιτία: Την κλιματική αλλαγή.

Όπως πολλά άλλα θαλασσοπούλια, τα μελανόφρυδα άλμπατρος συστήνουν μονογαμικά ζευγάρια που μπορούν να διαρκέσουν για ολόκληρο τον 70χρονο βίο τους.

Ωστόσο σχεδόν 4% των ζευγαριών αυτών χωρίζουν κάθε χρόνο. Με βάση τα δεδομένα εκτενών παρατηρήσεων διαρκείας 18 χρόνων, μια ομάδα επιστημόνων στα Νησιά Φόκλαντ, στον νότιο Ατλαντικό, ερεύνησαν τα αίτια των… διαζυγίων των πτηνών που διαβιούν εκεί.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν πάντα μεγάλη επίδραση στην επιβίωση και την ικανότητα αναπαραγωγής των ζώων. Καθώς ο χωρισμός συχνά ακολουθεί την αδυναμία ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η επιδείνωση των συνθηκών που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αντίξοο περιβάλλον προκαλεί και αύξηση των διαζυγίων.

 

Οι κύριες αλλαγές που εντοπίστηκαν ήταν η άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού, και η ταχύτητα των ανέμων. Κι αν η αύξηση των ανέμων, που ευνοεί τη μετακίνηση των άλμπατρος, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις συζυγικές σχέσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας δείχνει να σχετίζεται με την αύξηση των χωρισμών των πτηνών αυτών.

Όταν δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες, η εύρεση τροφής καθίσταται δυσχερέστερη, με αποτέλεσμα το αρσενικό να αργεί πολύ περισσότερο να επιστρέψει στη φωλιά από το θηλυκό, κάτι που ενδεχομένως επιτρέπει σε άλλο αρσενικό να εκμεταλλευτεί την απουσία του.

Στα έτη με θερμότερους ωκεανούς τα άλμπατρος δυσκολεύονται να βρουν τροφή και συχνά επιστρέφουν τραυματισμένα ή με προβλήματα υγείας. Κάποιες φορές μπορεί να θεωρούν ότι για την κακή τους κατάσταση ευθύνεται το ταίρι τους, κι έτσι προσβλέπουν σε αλλαγή συντρόφου για την επόμενη χρονιά.

Έτσι το συμπέρασμα των παρατηρήσεων είναι ότι όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα τόσο πιο πιθανό είναι να χωρίσει ένα ζευγάρι άλμπατρος που ζει εκεί.

Με πληροφορίες από The Conversation μέσω kathimerini.gr

Αγορές, απατεώνες και διαδίκτυο: Nέο είδος εγκληματικότητας κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: