Θα το καταλάβει ο κ. Μπάιντεν; Τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την Τουρκία του Ερντογάν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Firearms are issued to US National Guard troops at the East Front of the US Capitol in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου είναι αποκαλυπτική της πολύ προβληματικής σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι προβληματική και περίπλοκη, από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν πίστεψε ότι οι Αμρικανοί και οι Δυτικοί γενικά, τηρούν μία εχθρική στάση έναντι της χώρας του, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Και η Αμερική και η Ευρώπη καλύπτουν την Τουρκία και δεν την ενοχλούν, όπως θα έπρεπε, απέναντι στην αντιδυτική πολιτική της.

Και είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ, το οποίο δέχεται συστηματικά αντισημιτικές επιθέσεις από την πολιτική ηγεσία της κατοχικής δύναμης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Αμερική συστηματικά σιωπά.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στην έκθεση της Congressional Research Service που δείχνει προς μία νέα σχέση της Αμερικής με την Τουρκία, μακρυά, πιθανότατα, από τη Δύση:

Ενώ οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τιμωρούν χώρες όπως η μακρινή Νικαράγουα, εδώ και δύο χρόνια -ειδικά οι Βρυξέλλες- δείχνουν μία άνευ προηγουμένου αδυναμία να στηρίξουν δύο κράτη-μέλη απέναντι σε μία χώρα, που δεν είναι μέλος. Αντίθετα, επιβραβεύουν την Τουρκία.

Τιμωρούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία -και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ότι το κάνουν- αλλά όχι τον Ερντογάν, ο οποίος είναι ο μοναδικός ταραξίας της περιοχής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στην έκθεση του Κογκρέσου, που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, αναφέρεται ότι η πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι αναμφισβήτητα λιγότερο προσανατολισμένη στη Δύση τώρα από κάθε άλλη φορά και οπωσδήποτε από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει, ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι σημαντικός παράγοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σηματοδότησε αναμφισβήτητα μια πιο μακρινή προσέγγιση στον Ερντογάν από αυτή του πρώην Προέδρου Τράμπ».

Το ερώτημα είναι εάν ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει να κάνει το επιπλέον βήμα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργεί ο Ερντογάν, πριν προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στην έκθεση καταγράφεται η θέση ότι οι δράσεις του Κογκρέσου και της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων, τις κυρώσεις ή τις στρατιωτικές βάσεις σχετικά με την Τουρκία και τους αντιπάλους της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στους διμερείς δεσμούς, στις πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή και στον στρατηγικό προσανατολισμό και την οικονομική ευημερία της Τουρκίας».

Είναι δίκοπο μαχαίρι, όπως παρουσιάζεται το ζήτημα στην έκθεση, αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να προστατεύσουν οι Αμερικανοί τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Με τα σημερινά δεδομένα τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την Τουρκία του Ερντογάν.

Σημείο κλειδί θεωρείται το αίτημα της Τουρκίας για αγορά αμερικανικού και δυτικού πολεμικού υλικού. Εάν το Κογκρέσο απορρίψει -όπως αναμένεται πάντα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- την αγορά των μαχητικών F-16, τότε οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα ακολουθήσουν πορεία χωρίς επιστροφή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι “το συνεχιζόμενο αδιέξοδο ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400 θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλες πωλήσεις όπλων από τη Δύση στην Τουρκία. Εάν η Τουρκία μεταβεί σε ρωσικές πλατφόρμες όπλων με διάρκεια ζωής πολλών δεκαετιών, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να παραμείνει στενά ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ στα θέματα άμυνας”.

Δεν μπορεί να κάνει και τα δύο. Και να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και να αντικαταστήσει τον αμερικανικό οπλισμό με ρωσικό.

Για το Κογκρέσο, «το μέλλον των σχέσεων θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το εάν ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον έλεγχο δεδομένης της νομισματικής κρίσης, εάν θα λειτουργήσει τους S-400 και αν θα αγοράσει περισσότερα ρωσικά όπλα”.

Και βεβαίως παραμένει πάντα η αμερικανική απειλή για αποχώρηση από την Τουρκία και μεταφορά των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι αναφορές για την υγεία του Ερντογάν σε αμερικανική έκθεση: Θα φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: