Σαφές μήνυμα προτεραιότητας των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη: Η γαλανόλευκη «ποζάρει» δίπλα στις σημαίες των παικτών….

Στιγμιότυπο που αποδεσμευουν οι Γαλλικές δυνάμεις από την άσκηση POLARIS στην οποία έλαβαν μέρος και Ελληνικές δυνάμεις. Πηγή: Γαλλική πρεσβεία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα σταθερά βήματα της στρατιωτικής διπλωματίας ξεδιπλώνονται μέσα από διαρκείς συνεργασίες που δεν έχουν σταματημό στην ευρύτερη περιοχή. Από την Μεσόγειο, το Αρχιπέλαγος μέχρι και τον ακριτικό Νομό του Έβρου, η γαλανόλευκη «ποζάρει» δίπλα στις σημαίες των παικτών.

  • Μάλιστα η υπογραφή του συμφώνου αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία ξεμπλέκει ήδη το κουβάρι των αμυντικών συνεργασιών, γεγονός που φαίνεται και μέσα από την διασυμμαχική άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας, κατά την οποία εξετάστηκαν σενάρια υψηλής έντασης, σε τοποθεσίες μείζονος σημασίας, με κύριο θέατρο του τακτικού σεναρίου να είναι η Δυτική Μεσόγειος.

Η άσκηση «Polaris 21» παρουσιάζει καινοτομίες και ενισχύει την διαλειτουργικότητα- που είναι πάντοτε το ζητούμενο- με τις Γαλλικές δυνάμεις, μέσα από την ρεαλιστική κοινή εκπαίδευση.

Σε αυτό τον χάρτη μπορούμε να δούμε που έχει φτάσει η Ελληνική σημαία, στη δυτική Μεσόγειο. Πηγή: Γαλλική πρεσβεία.

Δίπλα στις μονάδες επιφανείας και των περίπου 600 στελεχών από την πολυεθνική αρμάδα των χωρών, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, της Ισπανίας, το έμπειρο και θαλασσοδαρμένο πλήρωμα της Ελληνικής φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ, ξεχώρισε κατά τις ασκήσεις σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.

Αυτή πάντως η άσκηση συμπληρώνει την Ελληνική παρουσία σε όλο το εύρος της Μεσογείου, διότι όλες τις προηγούμενες ημέρες τα Ελληνικά φτερά μαζί με αυτά της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σκέπαζαν το νοτιοανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών, στέλνοντας μηνύματα σταθερότητας και συμμαχικής ισχύος.

Ο Κολοσσός του Αρχιπελάγους

Το ίδιο μήνυμα εκπέμπουν και οι Εθνικές ασκήσεις στο Αρχιπέλαγος, όπως αυτή που έγινε στη Ρόδο με την επωνυμία «Κολοσσός». Με τμήματα του Στρατού Ξηράς να είναι οι πρωταγωνιστές αλλά και την πολύτιμη υποστήριξη από αέρος από την Πολεμική Αεροπορία και δια θαλάσσης το Πολεμικό Ναυτικό, δημιούργησαν συνθήκες μίνι «Παρμενίωνα» σ’ ένα από τα νησιά που έχει δεχτεί διαρκείς προκλήσεις.

Τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών βλημάτων του πυροβολικού στόχευσαν θαλάσσιους στόχους στη Ρόδο. (Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΣ/ ΑΣΔΕΝ)
Οι δυνάμεις του νησιού ασκήθηκαν σε ιδιαίτερα ρεαλιστικά σενάρια, ενώ πολλά από αυτά εξελίχθηκαν και σε διαφορετικά σημεία, μακριά από το παρατηρητήριο των επισήμων. (Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΣ/ ΑΣΔΕΝ)

Και στον «φάρο» του Νομού Έβρου μεταφέρεται την Παρασκευή το ενδιαφέρον, με τους Τούρκους να έχουν στρέψει ήδη το βλέμμα στην Αλεξανδρούπολη και την μεγάλη απόβαση των δυνάμεων των ΗΠΑ που στη συνέχεια θα προωθηθούν προς τα Βόρεια της Ευρώπης.

Προτεραιότητα η Αλεξανδρούπολη

Η παρουσία των Αμερικανών, ειδικά μετά την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την γείτονα που φαντάζεται κοινά τμήματα των δυο χωρών να ενεργούν κατά της Τουρκίας.

Για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της πόλης, για το οποίο οι ΗΠΑ δαπάνησαν χρόνο και χρήμα ώστε να μπορεί να υποδεχτεί μεταφορικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, είναι προτεραιότητα.  

  • Σε λίγες ώρες οι εικόνες που θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τα χιλιάδες μέσα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που φτάνουν τις 2500, ανάμεσά τους άρματα μάχης, ελικόπτερα, επιθετικά/ μεταφορικά, οχήματα παντοδαπούς εδάφους καθώς και εκατοντάδες προσωπικού, συνθέτουν μια σημαντική εικόνα που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Μάλιστα αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι είναι η ένατη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά δυνάμεών τους προς την Ευρώπη, προσπερνώντας έτσι τα στενά που διαχειρίζονται οι γείτονές μας. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Πολεμική Αεροπορία το 2030, πιθανόν η δεύτερη ισχυρότερη της Ευρώπης: Ο νέος παίκτης στον ουρανό της Μεσογείου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: