Προς επίσπευση η τρίτη δόση, πυκνώνουν οι φωνές για επέκταση υποχρεωτικότητας: «Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»

File Photo: Tο εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ




Συνεδριάζει πιθανότατα σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, σε τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης, πρόταση την οποία είχε υποβάλει από τη Βουλή ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συζήτηση με αφορμή την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60..

Σε χθεσινές του δηλώσεις (στον ΣΚΑΙ), ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι σύντομα αναμένονται αποφάσεις επί του θέματος με σημαντικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Το θέμα αυτό είναι αμιγώς ιατρικό και η κυβέρνηση περισσότερο εισπράττοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά μελετώντας και τα δεδομένα, εισηγήθηκε να έλθει νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες η δόση αυτή. Είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο με την έγκριση της επιτροπής εμβολιασμών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να αποφασισθεί το ζήτημα αυτό, αναμένουμε τις εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο την Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου δίνει την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται στα ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών, μετά τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας από τις 16 Ιανουαρίου. Τις τελευταίες δύο μέρες, κλείστηκαν 39.000 νέα ραντεβού για την 1η δόση.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχονται στους 493.930.

Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών, 5-11 ετών και η πλατφόρμα των ραντεβού, αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου.

ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ…

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ενώ εκτίμησε ότι πιθανότατα πάμε πιο γρήγορα στην αναμνηστική δόση.

«Πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση… Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» σχολίασε αναφερόμενος στην επιτροπή των ειδικών.

Ερωτηθείς για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Για τη μετάλλαξη Όμικρον σχολίασε «δεν είμαι σίγουρος αν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία… Έχουμε δει τρεις φορές το ίδιο έργο να έρχεται μια παραλλαγή του ιού η οποία να έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν λίγο πιο ‘χειρότερη’ κυρίως πιο μεταδοτική πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι είναι πιο μεταδοτικό, βλέπουμε άλλωστε να διασπείρεται».

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 60.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης (2/12), άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού εμβολιασμού, πρώτης και τρίτης δόσης, για την προσεχή Κυριακή 5/12.

Οπως είχε αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας (29/11), η δυναμικότητα στους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί, με επέκταση του ωραρίου και με προσθήκη ημερών και εμβολιαστικών κέντρων.

Με πληροφορίες από EΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Θεμιστοκλέους: Δυνατότητα για 3 εκατ. εμβολιασμούς μέσα στον Δεκέμβριο – Προτεραιότητα στην πρώτη δόση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: