Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη μέσω βιντεοδιάσκεψης: Η ένταση στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ στην κορυφή των θεμάτων

File photo Ανοικτό στους δημοσιογράφους το πρώτο μέρος της βιντεοδιάσκεψης κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ via google




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση κορυφής που θα έχουν και η οποία θ πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη μέσω βιντεοδιάσκεψης, θα συζητήσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη και την «επιθετική» ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών ως «εξαιρετικά σημαντικές».

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε μια στιγμή μεγάλων εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών με τη Δύση, με το Πεκίνο να δέχεται πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Μόσχα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η κατάσταση στα διεθνή ζητήματα, ιδίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι αρκετά, αρκετά τεταμένη αυτή τη στιγμή και απαιτεί συζήτηση μεταξύ των συμμάχων, μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι εκτός των άλλων η Ρωσία «βλέπει μια αρκετά επιθετική ρητορική τόσο εκ μέρους του ΝΑΤΟ όσο και εκ μέρους των ΗΠΑ» και «αυτό απαιτεί συζήτηση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας».

Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί και ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει τη συνεργασία αυτή ως έναν τρόπο εξισορρόπησης της επιρροής των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει συνάψει επικερδείς συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος και ο Σι συμφώνησαν φέτος να παρατείνουν μια 20ετή συνθήκη φιλίας και συνεργασίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι θα έχουν μια μακρά συνομιλία με ευρεία ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει ενεργειακά θέματα, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις και επισήμανε ότι οι επαφές μεταξύ του Ρώσου και του Κινέζου ηγέτη διακρίνονται πάντα για το βάθος τους.

Η συζήτησή τους θα πραγματοποιηθεί οκτώ ημέρες μετά από μια βιντεοδιάσκεψη Ρωσίας-ΗΠΑ, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και ο Πούτιν του δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς και δεν θα εγκαταστήσει οπλικά συστήματα σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα αποτελούν απειλή για την Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι, σε διάκριση από την βιντεοδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού πρόεδρου Τζό Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, η αυριανή βιτνεοδιάσκεψη «θα είναι ανοιχτή για τα μέσα ενημέρωσης, ως προς το πρώτο μέρος των συνομιλιών, που θα γίνει η ανταλλαγή δηλώσεων». Τέλος, επισήμανε ότι μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξει ενημέρωση προς του δημοσιογράφους για τις συνομιλίες εκ μέρους του συμβούλου του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

Με πληροφορίες από Reuters TASS μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.ΜΕΝ
Ελλάδα Αθήνα 

Οι Συντηρητικοί αδειάζουν τον Τζόνσον που τα έκανε μαντάρα: 80 βουλευτές του αρνούνται να τον στηρίξουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: