Πικρός καφές… Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές στις αγορές * Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βραζιλία η αιτία;

File photo: Χρυσάφι… οι κόκκοι του καφέ. EPA/FILIP SINGER




Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών ανήλθαν οι τιμές του καφέ με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η περιορισμένη προσφορά καφέ στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, τα συμβόλαια καφέ παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας στα 2,34 δολάρια ανά λίμπρα.

Την προηγούμενη Πέμπτη, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έφτασαν τα 2,46 δολάρια, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από το 2011, όταν η τιμή του καφέ είχε ξεπεράσει τα 3 δολάρια ανά λίμπρα.

Στο μεταξύ, η τιμή αναφοράς που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση Καφέ βρισκόταν στα 2,07 δολάρια ανά λίμπρα την Παρασκευή, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη τράπεζα Saxo δήλωσε στο CNBC ότι τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων έχει συνωμοτήσει για να δώσει ώθηση στον αγαπημένο μας κόκκο (καφέ)».

«Το ερώτημα για τη μελλοντική πορεία των τιμών είναι πόσες από αυτές τις εξελίξεις είναι δυνητικά πιο μακροχρόνιες», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό που εκτυλίσσεται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες, έναν πολύ γρήγορο παγετό που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές ανάπτυξης των καλλιεργειών καφέ και περίοδο ξηρασίας – αυτό έχει αφήσει την καλλιέργεια του 2022 σε λίγο επισφαλή κατάσταση», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ

IBTM WORLD 2021: Η Ελλάδα στην καρδιά του συνεδριακού τουρισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: