Ο Πούτιν μιλά για ρωσοφοβία” στο Ντονμπάς της Ουκρανίας και την χαρακτηρίζει “ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία”

O πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin. EPA, EVGENY ODINOKOV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας, μιας εμπόλεμης ζώνης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, υποφέρουν από τη «ρωσοφοβία», η οποία είναι «ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία».

«Πρέπει να μιλήσω για τη ρωσοφοβία ως ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς (σ.σ. την ανατολική Ουκρανία), το βλέπουμε, το γνωρίζουμε. Και αυτό μοιάζει ασφαλώς στη γενοκτονία για την οποία μιλήσατε», είπε ο Ρώσος ηγέτης απευθυνόμενος σε έναν δημοσιογράφο.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρικού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πούτιν απαντούσε στον Ρωσοουκρανό δημοσιογράφο Κίριλ Βισίνσκι, ο οποίος του ζήτησε να εισαχθούν οι έννοιες της «γενοκτονίας» και της «υποκίνησης σε γενοκτονία» στη ρωσική νομοθεσία. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ουκρανία το 2018 και το 2019, είπε ότι «οι ρωσόφωνοι και μέλη του ρωσικού λαού» στο Ντονμπάς ζουν κάτω από «ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης» και συνέκρινε την κατάσταση στην περιοχή με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Εδώ και επτά χρόνια, η περιοχή του Ντονμπάς έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η Ρωσία θεωρείται ο κύριος στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής των ανταρτών, μολονότι η ίδια το διαψεύδει. Η Μόσχα και τα ρωσικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν συχνά το Κίεβο ότι υποκίνησε τον πόλεμο, ακολουθώντας μια πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ρωσόφωνων, παρά τις διαψεύσεις των ουκρανικών αρχών. Το 2015 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η άρνηση του Κιέβου να παραδώσει φυσικό αέριο στις περιοχές των αυτονομιστών θα μπορούσε να εκληφθεί ως «γενοκτονία». Τέσσερα χρόνια αργότερα, υποστήριξε ότι η ανακατάληψη των εδαφών αυτών από το Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, το 1995.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Μπάιντεν στη Σύνοδο για τη δημοκρατία: Η δημοκρατία χρειάζεται πρωταθλητές έναντι σημαντικών και ανησυχητικών προκλήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: