Ο Μπάιντεν κοίταξε στα μάτια τον Πούτιν αλλά… Δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Russian President Vladimir Putin holds talks with US President Joe Biden via videoconference at the Bocharov Ruchei residence in Sochi, Russia, 07 December 2021. EPA, MIKHAEL METZEL, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Λευκός Οίκος, διά του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κοίταξε στα μάτια τον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να κάνουν αυτό που δεν έκαναν το 2014.

Και εννοούν ότι τότε, επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, η Αμερική δεν υλοποίησε τα σχέδια που είχε εκπονήσει στην περίπτωση που η Ρωσία κτυπούσε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία:

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ήταν απόλυτος σε αυτό το θέμα. Ότι δηλαδή η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει στην περίπτωση που η Μόσχα ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Το μεσημέρι (τοπική ώρα) ξεκαθαρίστηκε η αμερικανική απάντηση για το αν η αντίδραση θα είναι στρατιωτική. Δεν θα είναι…

  • Ο κ. Μπάιντεν ρωτήθηκε: Αποκλείετε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία;
  • Και απάντησε: Αυτό δεν είναι στο τραπέζι. Και πρόσθεσε:

«Η συνάντηση με τον Πούτιν ήταν πολύ ειλικρινής. Κατέστησα σαφές ότι εάν πράγματι εισβάλει στην Ουκρανία θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες». Μίλησε για τις οικονομικές συνέπειες και σημείωσε: «Να καταστεί σαφές ότι θα παρέχουμε αμυντική ικανότητα στους Ουκρανούς»

Ο κ. Μπάιντεν ελπίζει σύντομα να ανακοινώσει συναντήσεις με το ΝΑΤΟ για να συζητηθεί η μείωση της έντασης στο ανατολικό μέτωπο.

Οι Αμερικανοί και οι λοιποί δυτικοί θα προσφέρουν μοντέρνο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε σημείο που θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν θα ακολουθήσουν οι σύμμαχοι, που δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή. Διότι για να επιτύχουν τα οικονομικά μέτρα πρέπει να συμφωνήσουν να τα υλοποιήσουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση κράτησε λίγο περισσότερο από δύο ώρες και προφανώς δεν χρειάστηκε ο χρόνος που κρατήθηκε για τη συνομιλία του κ. Μπάιντεν με το Ρώσο ομόλογό του.

Επειδή χρειάστηκε μετάφραση ο καθαρός χρόνος της συνομιλίας των δύο ανδρών ήταν μόνο 65 λεπτά, που σημαίνει ότι οι απόψεις τους δεν συναντήθηκαν σχεδόν πουθενά, οπότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδες, υπό την ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, για να επιλύσουν διπλωματικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Επίσης πρέπει να συζητηθεί και η απαίτηση της Ρωσίας να μην γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία. Είναι ένα θέμα που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον κ. Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δεσμεύθηκε, αλλά ο Ρώσος ομόλογός του ήταν απόλυτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πούτιν θα έδινε εντολή αποχώρησης εάν εξασφάλιζε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο κ. Μπάιντεν ομιλούσε και εκ μέρους των συμμάχων της Αμερικής. Και έκανε σαφές επίσης ότι μαζί με τους συμμάχους της η Αμερική θα απαντήσει με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση.

Αυτό μένει να φανεί στην πράξη…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Το σχέδιο νόμου του κ. Μενέντεζ για την Ελλάδα ένα βήμα πριν την έγκριση: Θα είναι μέρος του προϋπολογισμού του Πενταγώνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: