Μήνυμα ισχύος και αποτροπής: Το Πολεμικό Ναυτικό πανταχού παρόν στο Αιγαίο και απ’ άκρη σ’ άκρη στη Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν σταματά 365 ημέρες να κάνει επίδειξη σημαίας και ισχύος στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Όταν υπάρχουν μονάδες επιφανείας με 240 ημέρες ενεργούς εν πλω υπηρεσίας, όπως η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και υποβρύχια με εν καταδύσει ημέρες που φτάνουν τις 140, τότε το βέβαιο είναι ότι η επίδειξη σημαίας που κάνει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ισχυρή.

Και μάλιστα η επίδειξη αυτή ξεκινά από τον ζωτικό χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι το Αρχιπέλαγος και φτάνει μέχρι τον Περσικό κόλπο και πριν λίγες ημέρες, την Δυτική Μεσόγειο.

  • Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν δίπλα στο αεροπλανοφόρο Charles De Gualle. Η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και αυτή στην Μεσόγειο ενταγμένη στην δύναμη της UNIFIL και οι φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ στην δύναμη της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI».

Άλλωστε 365 ημέρες τον χρόνο, εικοσιπέντε πλοία του πολεμικού στόλου βρίσκονται εκτός του ναυστάθμου σε επιχειρησιακές αποστολές, γεγονός που σημαίνει ότι μερικές εκατοντάδες στελέχη του ναυτικού είναι μακριά από τις οικογένειές τους, υπηρετώντας αυτό ακριβώς για το οποίο ορκίστηκαν!

Πάντως σε περιόδους έντασης, ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται εν πλω αγγίζει τις εβδομήντα μονάδες κι όλοι έχουν στο μυαλό τους μόνο την ετοιμότητα για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων.

Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και το εμπορικό, γιορτάζουν τον προστάτη Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται όπως λένε τα ίδια τα στελέχη στο πλευρό τους κάθε δύσκολη στιγμή.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη που μίλησε σε εκδήλωση για τον εορτασμό του ΠΝ και του Αγίου Νικολάου, θυμίζοντας τις στιγμές της περσινής έντασης. «Είναι ακόμα νωπές στη μνήμη μας οι στιγμές που το σύνολο των εν ενεργεία μονάδων του Στόλου, δρώντας αποφασιστικά, χωρίς καμία περιττή σκέψη ή ενδοιασμό, χωρίς καμία έκπτωση στην προσήλωση στο καθήκον, επιχείρησαν από το Βόρειο Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας πράξη τη γνωστή σε όλους μας ρήση «Καράβια άνευ ικανού έμψυχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος», είπε ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Από την άλλη πλευρά το Πολεμικό Ναυτικό οφείλει την ύπαρξή και την ισχύ του στα ίδια τα στελέχη, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν διατηρήσει ολοζώντανες τις ηλικιακά μεγάλες μονάδες. Και μπορεί η επιλογή των νέων υπερσύγχρονων μονάδων να έχει ολοκληρωθεί κατά ένα μέρος που αφορά τις φρεγάτες, αλλά ακόμη όλα είναι ανοιχτά για τις κορβέτες και για την τύχη των φρεγατών ΜΕΚΟ, για τις οποίες πολλές είναι οι προτάσεις που αφορούν την αναβάθμισή τους διότι παραμένουν τα πλοία που θα κάνουν ότι απαιτείται μέχρι να ενταχθούν οι Belh@ra στον στόλο.

Αυτή είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του ναυτικού Επιτελείου το οποίο έδειξε πλήρη νηφαλιότητα κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής αξιολόγησης των φρεγατών.

Και το ίδιο ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν οι Επιτελείς για την αξιολόγηση των κορβετών αλλά και για την επικείμενη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, για την οποία ακόμη υπάρχουν ερωτηματικά το πόσες εκ των τεσσάρων θα εκσυγχρονιστούν.

Καλές θάλασσες κι ο Άη Νικόλας πάντοτε στις γέφυρές σας!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Το είχε διαγνώσει το Αεροπορικό Επιτελείο πριν 2 χρόνια: Τώρα και δεύτερη παραδοχή Ακάρ για καθηλωμένο στόλο F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: