Κοτανίδου για VIP ΜΕΘ: Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή

Photo Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου στον Ευαγγελισμό. Screenshot via glomex ERT




Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις περί «VIP ασθενών» στις ΜΕΘ του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, αλλά και τις διασωληνώσεις ασθενών με κορωναϊό εκτός εντατικών, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” Αναστασία Κοτανίδου μαζί με μέλη της επιστημονικής εταιρείας παραχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου στο νέο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Οι ειδικοί ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας την περίοδο της πανδημίας covid-19. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν εκτός από την κ. Κοτανίδου, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΜΕΘ “Αττικόν” και ο Βασίλειος, Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Η κ. Κοτανίδου χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες ότι γίνεται επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ, λέγοντας ότι αυτό είναι απογοητευτικό και προσβλητικό να ακούγεται για τους γιατρούς.

Παράλληλα χαρακτήρισε αδόκιμη την αναφορά ότι οι ασθενείς έχουν την ίδια φροντίδα εντός και εκτός ΜΕΘ, αφήνοντας αιχμές για τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε όσα ακούγονται για τις ΜΕΘ», είπε η κυρία Κοτανίδου.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπέκος, προσθέτοντας πως στις ΜΕΘ «ο σκοπός είναι ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και με ποιότητα ζωής».

Η κυρία Κοτανίδου επισήμανε ότι όταν οι κλίνες δεν επαρκούν, η εισαγωγή ασθενών γίνεται βάσει επιστημονικών κριτηρίων που έχει θεσπίσει το ΚΕΣΥ. Προσέθεσε ότι στο διάστημα μέχρι την ανεύρεση κλίνης ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός κενών κλινών είναι δυναμικός, αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα μέσα από την οποία το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και τα νοσοκομεία ξέρουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κλίνη όμως ένας που δεν ξέρει να «διαβάσει» το σύστημα θα αντλήσει λάθος στοιχεία.

Ελλείψεις σε προσωπικό

Η κ. Κοτανίδου είπε ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ. Ανέφερε μάλιστα ότι κατά την επίμαχη περίοδο είχαμε αύξηση του αριθμού κλινών και σήμερα λειτουργούν συνολικά σε δημόσιο, στρατιωτικά και ιδιωτικό τομέα 1.280 κλίνες ΜΕΘ. «Το πρόβλημα», είπε, «είναι η έλλειψη προσωπικού», τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ». Όπως είπε, «το αίτημά μας για στελέχωση με εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%.

Η κυρία Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί. Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι, επισήμανε.

Ακόμα όπως είπε η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν», η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ένα δυναμικό φαινόμενο καθώς για παράδειγμα στις 17:10 μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν 2 ελεύθερα κρεβάτια και δέκα λεπτά αργότερα αυτά να μην υπάρχουν. Επίσης αναφέρθηκε ότι ένας ασθενής μπορεί να έχει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και το νοσοκομείο να έχει κλίνη αλλά να μην μπορεί να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενή.

Η κ. Κοτανίδου από την πλευρά της σημείωσε ότι όταν οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν η διαδικασία που ακολουθείται γίνεται βάσει κριτηρίων προτεραιοποίησης που έχουν θεσπισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Εξήγησε ότι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής και του προσφέρεται σε άλλο θάλαμο η καλύτερη δυνατή θεραπεία ενώ πρόσθεσε ότι η ιδανική αντιμετώπιση φυσικά θα ήταν στο ελεγχόμενο περιβάλλον μιας ΜΕΘ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΤ

Ξανά πάνω από 100 νεκροί: Αυξήθηκαν στους 702 οι διασωληνωμένοι * 5.087 κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: