Καλά νέα από το Ισραήλ: Προστατεύει κι από την Όμικρον το εμβόλιο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

File Photo: Νοσηλεύτρια χορηγεί δόση εμβολίου της Pfizer-BioNTech COVID-19 σε κέντρο εμβολιασμού. EPA, VALDRIN XHEMAJ




Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωναϊού και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την 2η δόση ή άτομα που έχουν λάβει την τρίτη, αναμνηστική δόση προστατεύονται επίσης και από την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Νίτζαν Χόροβιτς.

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη περιθώριο αισιοδοξίας και υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι όσοι εμβολιάζονται θα είναι επίσης προστατευμένοι και από αυτή την παραλλαγή», είπε ο Χόροβιτς.

  • «Το εμβόλιο είναι πραγματικά κρίσιμο αυτή τη στιγμή», είπε ο Χόροβιτς. «Όποιος εκτεθεί στην παραλλαγή χωρίς εμβόλιο θα θέσει τον εαυτό του σε περιττό κίνδυνο».

Παράλληλα,το βράδυ της Τρίτης το ισραηλινό δίκτυο  Channel 12 ανέφερε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης με Όμικρον από ό,τι με τη μετάλλαξη Δέλτα – 90% έναντι  95% – ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό – περίπου 93% – στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστικό.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση έκθεση, η ικανότητα της παραλλαγής να μολύνει είναι υψηλότερη από την Δέλτα, αλλά όχι τόσο όσο αρχικά πιστεύονταν – περίπου 1,3 φορές υψηλότερη.

Ταυτόχρονα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, αριθμός σημαντικός.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη στην κατοχή του τα στοιχεία που δημοσίευσε το Channel 12.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: