Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ένοχοι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας

Ελληνικό αρματαγωγό. Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν οι δύο μουσουλμάνοι ήταν και αυτή της παρακολούθησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/STR




Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που είχαν συληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 στην περιοχή.

Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρία αδικήματα:

-Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

-Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

-Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστούν στους δύο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ενώ η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τον 53χρονο μάγειρα αιτιολογώντας την πρότασή της.

Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες είχαν μπει στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού.

Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι δύο έλληνες μουσουλμάνοι φέρονται να τέλεσαν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2020.

Αντίδραση Άγκυρας

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για καταπάτηση όλων των βασικών αρχών δικαίου, καθώς και για προκατειλημμένη στάση του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στο Γενικό Προξενείο Ρόδου σε φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας, ως αποτέλεσμα της ακρόασης που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 στο Δικαστήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και αξιολογήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχών του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατειλημμένη στάση.

Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να γίνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».

Με πληροφορίες από Ροδιακή

Στην Αθήνα μεταφέρθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πληροφορίες ότι υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: