Η Ρωσία παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Χρησιμοποιεί κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

File photo: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο συνέδριο του κόμματος του “Ενιαία Ρωσία”. EPA, GRIGORY SYSOYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL μέσω ΚΥΠΕ




O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τα πρώην Γιουγκοσλαβικά κράτη για να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), γράφει στην ιστοσελίδα του Foreign Affairs η Ivana Stradner.

Ο στόχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι να αυξήσει τις εντάσεις, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ως ο μοναδικός περιφερειακός μεσολαβητής και εγγυητής της ασφάλειας.

Παρά τα πολλά χρόνια και τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την προετοιμασία των Βαλκανίων για την ένταξη στην ΕΕ, η προσπάθεια έχει σταματήσει. Αυτή η αποτυχία έχει καταστήσει τα Βαλκάνια προφανή στόχο για τον Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποιεί τη διαφθορά για να διώξει οικονομικές, εθνοτικές και θρησκευτικές σφήνες στις βαλκανικές κοινωνίες, επιλέγοντας τους ηγέτες της περιοχής.

Η Σερβία ενεργεί ως βασικός παράγοντας στην προσπάθεια του Κρεμλίνου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η εκκλησία διατηρούν μια πίστη στη Μόσχα που στηρίζεται σε κοινούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς και στην αμοιβαία απομόνωση της Σερβίας και της Ρωσίας από τις σύγχρονες δυτικές δυνάμεις.

Η Ρωσία ανταποδίδει τη σερβική πίστη μέσω της γενναιόδωρης υποστήριξης στον σερβικό στρατό. Από το 2018, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σερβίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί και καθοδηγεί όλα τα βαλκανικά κράτη ως προς τις αμυντικές δαπάνες τους. Είναι καιρός οι δυτικές δυνάμεις να ξυπνήσουν.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στην περιοχή και να δώσει προτεραιότητα στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Πάνω απ’ όλα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επισπεύσει την ένταξη της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΗΓΗ: Foreign Affairs (Ivana Stradner) – Russia Is Playing With Fire in the Balkans

TAZ για Μητσοτάκη: Χειρότερος κι από Τσίπρα, γέμισε την Ελλάδα μετακλητούς υπαλλήλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: