Η παράνοια στο …μεγαλείο της: Οι Τούρκοι γίνονται φτωχότεροι, αλλά ο Ερντογάν υπερασπίζεται το Κοράνι

File photo: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην σύνοδο των G20 στην Ρώμη. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία.




Η δημοσιογράφος Marie Jégo στην ανταπόκρισή της από Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα Le Monde σχολιάζει ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει το 45% της αξίας της φέτος, πλήττοντας ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά, που αναγκάζονται να σχηματίζουν μεγάλες ουρές για να αγοράσουν ψωμί σε επιδοτούμενες τιμές στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος απαντά στους επικριτές του ότι ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι απαιτούν τα θρησκευτικά διατάγματα. Τίτλος του κειμένου: «Οι Τούρκοι γίνονται φτωχότεροι, ο Ερντογάν υπερασπίζεται το Κοράνι»

Τα νοικοκυριά, σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είδαν τις εξαγωγές τους να φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο, είναι οι μεγάλοι χαμένοι του “νέου οικονομικού μοντέλου” που επέβαλε ο πρόεδρος Erdogan.

Εν τω μεταξύ, κανείς δε κανείς δεν θέλει να δώσει το όνομά του στη συνέντευξη, παρατηρεί η ανταποκρίτρια, καθώς η παραμικρή κριτική μπορεί να οδηγήσει στο δικαστήριο. Τρεις ιδιοκτήτες καναλιών στο YouTube (ο Arif Kocabiyik, ιδρυτής του Ilave V, ο Hasan Köksoy, ιδιοκτήτης του Kendine Muhabir, και ο Turan Kural, του καναλιού Sade Vatandaş )συνελήφθησαν (στις 12 Δεκεμβρίου) για τη μετάδοση συνεντεύξεων με δυσαρεστημένους περαστικούς και στη συνέχεια τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι τη δίκη τους.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν “προβλήματα στη ζωή του λαού”, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε (στις 16 Δεκεμβρίου) την αύξηση κατά 50% του κατώτατου μισθού, μέτρο που επικρίθηκε από τον Ali Babacan, τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) της αντιπολίτευσης. Με τον πληθωρισμό που έχει γίνει “χρόνιος”, οι εργαζόμενοι δεν θα προλάβουν να ξοδέψουν τον κατώτατο μισθό, σχολίασε. Λίγες ημέρες αργότερα, λόγω της αβυσσαλέας πτώσης της τουρκικής λίρας, ο Erdogan υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους κατόχους καταθέσεων σε λίρες στις τράπεζες σε περίπτωση περαιτέρω υποτίμησης του νομίσματος. Μετά από αυτό, η λίρα ανατιμήθηκε. Το βράδυ της Δευτέρας, οι τράπεζες μετέτρεψαν καταθέσεις ύψους έως και 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε λίρες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα είναι αρκετό για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τουρκικό νόμισμα, σε μια χώρα όπου πάνω από το ήμισυ των τραπεζικών καταθέσεων των αποταμιευτών είναι εκφρασμένες σε ξένα νομίσματα, ιδίως δολάρια, καταλήγει η ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: Le Monde  – Les Turcs s’appauvrissent, Erdogan s’en remet au Coran

Η Ρωσία παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Χρησιμοποιεί κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: