Η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει την Άγκυρα: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της

FILE PHOTO: Secretary Blinken holds a press availability on the margins of the NATO Foreign Ministerial in Riga, Latvia, on December 1, 2021. State Department photo by Ron Przysucha




Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.

Τα παραπάνω δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal, του OPEN και της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Η ερώτηση αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου με αφορμή την παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ.

Η παραχώρηση του οικοπέδου 5 έχει προκαλέσει αμόκ στην Τουρκία η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εκτόξευσε απειλές εναντίον χωρών και εταιρειών, όπως αναφέρει, που θα επιχειρήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Η Τουρκία προκαλεί εκρηκτική κατάσταση η οποία προκαλεί ανησυχία στις χώρες της περιοχής, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης.

Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια (equitably, δηλαδή σύμφωνα με το ποσοστό πληθυσμού) μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, στο αγγλικό κείμενο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιεί τη λέξη equitably και όχι τη λέξη equitable, όπως ακριβώς το ζήτησε -όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το θέμα-, η τότε κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λέξη σημαίνει ότι οι πόροι μοιράζονται σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The United States is closely following developments in the Eastern Mediterranean. We call on the parties to take actions that contribute to lowering tensions. The U.S. policy on the Republic of Cyprus’ Exclusive Economic Zone is longstanding and has not changed. The United States recognizes the right of the Republic of Cyprus to develop the resources in its exclusive economic zone. This is consistent with the U.S. position for all states. In areas of overlapping maritime claims, we urge the parties to resolve their maritime disputes peacefully and in accordance with international law. We continue to believe Cyprus’s oil and gas resources, like all its resources, should be equitably shared between both communities.

Η Λευκωσία απαντά στην Άγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των Τούρκων για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: