Η Λευκωσία απαντά στην Άγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των Τούρκων για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5

Ο Υπουργός Eξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Βρυξέλλες 23 Νοεμβρίου 2021. Φωτογραφία ΓΤΠ




Η εξερεύνηση και αξιοποίηση του τεμαχίου 5 αποτελεί αποκλειστικό και κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum.

Χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς που διατύπωσε εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, «επιδεικνύει εκ νέου την πλήρη περιφρόνηση του συμβατικού και εθιμικού διεθνούς δικαίου, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καθώς και την παραγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική της ζώνη».

Το κυπριακό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι το τεμάχιο 5 βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα νοτιοδυτικά του νησιού, που ήδη έχει οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, ειδικότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου μέσω συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ το 2003.

«Η εξερεύνηση ή/και αξιοποίηση του τεμαχίου 5 αποτελεί αποκλειστικό κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα κανενός τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Λευκωσία σημειώνει ότι η επέκταση της παρουσίας της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου και συμπληρώνει ότι «η Τουρκία εσκεμμένα για μια ακόμη φορά αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς και παραγνωρίζοντας τη θέση της διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της».

Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Σημειώνεται ότι κοινοπραξία αποτελείται από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Offshore Limited, αμερικανικών συμφερόντων ως διαχειρίστρια  με ποσοστό 60% και την καταρινών συμφερόντων Qatar Petroleum International Upstream LLC, με ποσοστό 40%.

Tο τεμάχιο «5» δεν είχε μέχρι στιγμής παραχωρηθεί σε κάποια εταιρεία ή κοινοπραξία και μετά την προχθεσινή –και τυπικά– ανακοίνωση μόνον τα τεμάχια «1» και «4», επί του συνόλου των 12 θαλασσοτεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, μένουν εκτός ενδιαφέροντος για εν δυνάμει υποθαλάσσιες έρευνες προς αναζήτηση ενεργειακών πόρων.

Η εξέλιξη δεν είναι μόνο σημαντική λόγω του μεγέθους της εταιρείας, αλλά και εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας, δεδομένου ότι εντός μηνός η Exxon επανέρχεται για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο τεμάχιο «10» («Γλαύκος»).

Απάντηση της Κύπρου στις απειλές της Άγκυρας: Μετά την αδειοδότηση του «οικοπέδου» 5 ακολουθεί σύντομα νέα γεώτρηση στο 10

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: