Η Ελλάδα στο club των ισχυρών δυνάμεων στη Μεσόγειο: Δυναμώνει η γεωστρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ…

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Naftali Bennett και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχουν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον Οκτώβριο που πέρασε τα «γεράκια» της 336 Μοίρας Όλυμπος άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους Ισραηλινούς και στους αεροπόρους των άλλων αποστολών, κατά την απαιτητική άσκηση «Blue Flag», στην οποία για περισσότερο από έξι χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δίνει ηχηρό παρόν. 

Το ραντεβού όμως αυτό, της Ελληνοισραηλινής συνεργασίας, πολλές φορές κρυμμένο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας δίνεται στον ουρανό των κοινών συμφερόντων της Μεσογείου. Κι εκεί συνήθως, Ελληνικά και Ισραηλινά F-16, δηλαδή κοινές αεροπορικές πλατφόρμες συναντώνται για να εκτελέσουν ένα πλήθος σεναρίων.

  • Ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την κοινή αντίληψη που αναπτύσσουν οι δυο αεροπορίες για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κι από την άλλη πλευρά σενάρια που έχουν να κάνουν με μια διαρκή προσπάθεια ειρήνης για την περιοχή.

Στην διπλωματική οδό και σε κορυφαίο επίπεδο επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα είναι μια εκ των χωρών που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εξελίξεων στη Μεσόγειο.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, ενισχύει σημαντικά τη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το κοινό ανακοινωθέν «μαρτυρά» πως η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ δείχνουν την Τουρκία ως τον μόνιμο ταραξία που επιχειρεί με ρητορικές απειλές αλλά και στο πεδίο ν’ αλλάξει το status quo.

Ένα από τα σημεία του ανακοινωθέντος που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το παρακάτω κι αυτό αποτελεί ξανά το μήνυμα προς την Άγκυρα.

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους.

  • Εκφράζουμε τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή.»

Ωστόσο τα πυρά για την Τουρκία συνεχίζονται στο ανακοινωθέν και για την εμπλοκή της γείτονος στην Λιβύη, τόσο με μισθοφόρους, όσο και με την αποστολή των UAV.

«Μας ανησυχούν οι περιφερειακοί πάροχοι που χορηγούν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων. Η διάδοση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) και πυραύλων Κρουζ είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε.»

Αμυντική συνεργασία σε όλους τους τομείς

Από τις συζητήσεις, σε κορυφαίο επίπεδο, δεν θα μπορούσε να λείψει αυτή για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας, όπως και ο στρατηγικός διάλογος στον οποίο περιλαμβάνεται και η αμυντική βιομηχανία, όπου σε αυτό τον τομέα το Ισραήλ πρωτοπορεί έτη φωτός.

  • Άλλωστε όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν και αφορούν τη Λευκωσία είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις που αφορούν την προμήθεια από το Ισραήλ του προηγμένου συστήματος Iron Dome.

Και για την Ελλάδα η βεντάλια έχει ανοίξει ιδιαίτερα, αρχής γενομένης με την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα και την μίσθωση για 22 χρόνια από Ισραηλινή εταιρεία των εκπαιδευτικών Μ-346. Προ των πυλών βρίσκεται και η αναβάθμιση των Ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache Alpha, με νέα ηλεκτροπτικά συστήματα και επικοινωνίες.

Το Ελληνοισραηλινό «big deal» όμως, αφορά την προμήθεια που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, των Spike N’ LOS για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Με αυτούς τους απαραίτητους εξοπλισμούς, που έχουν και ιδιαίτερο γεωστρατηγικό πρόσημο η Ελλάδα προσπαθεί ν’ ανταπεξέλθει στο περιβάλλον της Αν. Μεσογείου το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς. Και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι με δυνατές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί ν’ αντιμετωπιστούν οι αναδυόμενες απειλές, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Το ΠΝ αδιαπέραστο τείχος αποτροπής στο Αιγαίο ή όπου αλλού απαιτηθεί”, αλλά υπάρχουν και αγκάθια: Tα P-3 ORION και το «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: