Η Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ: Nέες online ταμειακές, τεχνητή νοημοσύνη και συνεργασία με τη Ρωσία

Οι ταμειακές μηχανές που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης online με την ΑΑΔΕ, θα αποσυρθούν. Φωτογραφία, ΚΥΠΕ




Το 2019, η Ελλάδα έχασε ΦΠΑ περίπου 5,3 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε.

Ανάμεσα στους πρωταθλητές είναι η Ελλάδα στην απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχασε το 2019 από την απάτη και τη φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ, περίπου 5,3 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος χάνει έσοδα διπλάσια από αυτά που βγάζει από τον ΕΝΦΙΑ το χρόνο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης ενάντια στη φοροδιαφυγή

Μέσα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται και μια σειρά έργων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Και τα δύο φαινόμενα συνεπάγονται όχι μόνο απώλεια εισπραχθέντων εσόδων, αλλά και πιθανώς στρεβλωμένη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης, μειωμένη οικονομική αποδοτικότητα και κοινωνική αδικία.

Έτσι, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται η καθιέρωση ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες θα συνδέονται online με τις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον, νέα ψηφιακά εργαλεία πρόκειται να εισαχθούν στις επιχειρήσεις, τα οποία θα επικοινωνούν με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω POS και ταμειακών μηχανών επόμενης γενιάς

Εξίσου σημαντικό είναι και ένα φιλόδοξο έργο για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων.

Η λίστα των έργων συμπληρώνεται από 14 επιμέρους έργα για την ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής για τον περιορισμό των χαμένων εσόδων από το λαθρεμπόριο και το κενό ΦΠΑ και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους φορολογούμενους.

Επιπλέον μέτρα που παρέχουν κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, βελτιωμένοι μηχανισμοί παρακολούθησης καθώς και προσπάθειες ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και της πειθαρχίας των πληρωμών, συμπληρώνουν το παζλ, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί το κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται εκτός της επίσημης οικονομίας.

Στην κατεύθυνση για τη πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε χθες η ΑΑΔΕ με τη ρωσική φορολογική διοίκηση

Με το μνημόνιο συμφωνήθηκαν:

  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μεταφορά εξειδίκευσης μεταξύ των δύο μερών.
  • Συμμετοχή στην οργάνωση σεμιναρίων, ομάδων εργασίας και επισκέψεων σε αμφότερες τις χώρες.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών κοινού ενδιαφέροντος.
  • Παροχή εκπαίδευσης μεταξύ του προσωπικού των δύο διοικήσεων.

Οι δύο επικεφαλής συμφώνησαν να εντείνουν την ανταλλαγή εμπειριών και ψηφιακής τεχνογνωσίας σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με τα POS και τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης.

Πηγή moneyreview.gr

Πράσινη μετάβαση με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: