File Photo Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021/STR
«Ελλάδα 2021. Δεν είναι μόνο το όνομά μας. Το όνομα της Επιτροπής.
Είναι κάτι πιο σημαντικό: είναι ο τόπος και είναι ο χρόνος». Με τα λόγια αυτά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ξεκίνησε την ομιλία της στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για το 2021, στην οποία κλήθηκε προκειμένου να λάβει τιμητική διάκριση για την «ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά της στη χώρα και τη διαρκή συμβολή της στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».
«Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια περίπου, με την απόφαση να συζητήσουμε, να εμβαθύνουμε, να μάθουμε και να σχεδιάσουμε. Μια ευκαιρία αναστοχασμού, είχε πει τότε ο πρωθυπουργός, μια λέξη που δεν τη χρησιμοποιούσαμε συχνά, έγινε όμως πολύ επίκαιρη αυτά τα δύο χρόνια», επισήμανε η κ. Αγγελοπούλου.
Όπως τόνισε, η Επιτροπή μέσα από τη δράση της πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Πρώτον να ανήκει η απόφαση για το «πώς» και το «γιατί» στους πολίτες. Δεύτερον οι δραστηριότητες να απλωθούν σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς και κυρίως, η Επιτροπή να μην περιοριστεί σε εκδηλώσεις γιορτής και μνήμης, αλλά και να γίνουν δράσεις που αφήνουν κάτι για το μέλλον.
«Δεν θέλαμε να είναι η επέτειος των ολίγων, των εκλεκτών. Δεν θέλαμε να τη σχεδιάσουν λίγοι για λογαριασμό των πολλών. Δεν θέλαμε να είναι η επέτειος της μιας ή της άλλης άποψης» πρόσθεσε και παρουσίασε τον απολογισμό της Επιτροπής.
Τις 2000 προτάσεις που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα, τις 1000 δράσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 41 χώρες που εντάχθηκαν στο «Ημερολόγιο» της Επιτροπής, από τις οποίες περισσότερες από 400 έλαβαν χώρα με την αιγίδα της και πολλές υλοποιήθηκαν με στήριξη από την Επιτροπή ή Χορηγούς Δράσης.
Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στις εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής, όπως το Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», η «Επιθυμία Ελευθερίας», το μεγαλύτερο projection mapping που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, το ντοκιμαντέρ «200 χρόνια Ελλάδα: σε γνωρίζω από την όψη», τους «Μικρούς-Μεγάλους Ήρωες», τα podcasts που επιμελήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος κ.α. Μίλησε ακόμη, για τις 78 επισκέψεις αντιπροσωπειών της Επιτροπής σε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τη χρηματοδότηση έργων που πρότειναν οι Δήμοι και ενέκρινε η Επιτροπή, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ινστιτούτου για την τεχνητή νοημοσύνη, πρωτοβουλία για την οποία θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις από κοινού με τον Πρωθυπουργό, αλλά και στις δράσεις της Επιτροπής για την πανδημία (δωρεά κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, χρηματοδότηση του λεγόμενου ελληνικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού) και τη δωρεά μέρους των εσόδων από το Νομισματικό Πρόγραμμα για τη «θεραπεία» των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι ζούμε σε μία εποχή νέων προκλήσεων και απειλών οι οποίες απαιτούν ενότητα, συνεργασίες και συνέργειες, αλλά και μία νέα σχέση με το δημόσιο χώρο. «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να μην είμαστε ενωμένοι. Η πατρίδα μας δεν είναι τόσο μεγάλη για να κοιτάμε αλλού. Ό,τι συμβαίνει μας αφορά. Ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς. Όλοι μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αξιοποιώντας το δικό μας δυναμικό, το δυναμικό του οικουμενικού ελληνισμού. Που τον είδαμε να γιορτάζει και να τιμάει την επέτειο σε 41 χώρες».
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στάθηκε ιδιαίτερα στη χαρά που της έδωσε η συμμετοχή της κοινωνίας, «η ανταπόκριση από τόσους Έλληνες και σε τόσες πολλές χώρες και στις πέντε ηπείρους» και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι «τα όσα ακούσατε είναι ο απολογισμός των Ελλήνων. Δεν είναι της Επιτροπής. Τα όσα έγιναν, επειδή μιλάμε για την κοινωνία, είναι τα δικά τους «θέλω», είναι το δικό τους όραμα, που εμείς βοηθήσαμε να γίνει πράξη». «Οφείλουμε να είμαστε μαζί, να είμαστε ενωμένοι» κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, αναφέρθηκε στα έργα της Επιτροπής, τα οποία επισήμανε ότι συνδέθηκαν με την αναβάθμιση των συνθηκών της καθημερινότητας του συνόλου των πολιτών, και μίλησε για «ενέργειες με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, παρακαταθήκη για επόμενες γενιές και, μάλιστα, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού». Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε συγχαρητήρια στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την «εξαιρετική διοργάνωση» και το «καλαίσθητο αποτέλεσμα» των επετειακών δράσεων. «Σας ευχαριστούμε για την ικανότητα να ενώσετε εθνικά και υπερκομματικά, με το συναίσθημα της κοινής περηφάνιας, όλους τους Έλληνες αποκαλύπτοντας ότι στον πυρήνα της κοινωνίας υπάρχει έμπνευση και μεράκι» τόνισε ο κ. Μπρατάκος.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE