Αντιδρούν οι Γάλλοι στην αμερικανική προσφορά: Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με τους Έλληνες για τις φρεγάτες

Γραφική απεικόνιση της φρεγάτας Bleharra – Πηγή: YouTube




Την τυπική έγκριση σε πιθανή πώληση τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα έδωσε χθες η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Η κίνηση εκδηλώνεται τρεις μήνες μετά την αρχική συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία για την αγορά γαλλικών φρεγατών, η οποία, όπως διαμηνύει το Παρίσι, έχει οριστικοποιηθεί.

Η συμφωνία για την πώληση τριών γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε», ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό Υπουργείο ‘Αμυνας, κρίνοντας ως «παλιά και άκυρη» την «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ.

«Από τότε που ξεκίνησαν η συζήτηση με τους ‘Ελληνες η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπο μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους ‘Ελληνες. ΄Εχει οριστικοποιηθει (paraphé) η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες», ανακοίνωσε ενδεικτικά το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

Στην αμερικανική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου , θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά και θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Σοφία Χούντα

«Δεν μπορεί να βγήκε ζωντανός»: Ο Έλληνας πιλότος-καμικάζι που αναχαίτισε τα ιταλικά βομβαρδιστικά χωρίς πυρομαχικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: