Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δώσει η επίσημη Ουάσιγκτον το “πράσινο φως” στην ExxonMobil: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

File photo Για ισχυρή ανάκαμψη στην απασχόληση μιλάει ο Πρόεδρος Μπάιντεν αλλά οι μετρήσεις είναι φτωχότερες EPA, JIM LO SCALZO μέσω ΚΥΠΕ




Η κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραχωρήσει το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ χαρακτηρίζεται τολμηρή. Και είναι επίσης στρατηγική στον ύψιστο βαθμό.

Αποδεικνύει ότι πριν παρθούν αποφάσεις αναζητούνται οι κατάλληλες συμμαχίες και έχει σημασία το παρασκήνιο. Ότι έδειξαν ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες. Το οικόπεδο 5 το ήθελε και η γαλλική TOTAL που έχει συμμαχήσει με την ιταλική ENI.

Αλλά, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, έπρεπε να παραχωρηθεί στους Αμερικανούς. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου και οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, η κ. Πηλείδου και ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στο “πράσινο φως” της αμερικανικής κυβέρνησης:

Το φλερτ με την ExxonMobil, ειδικά για το τεμάχιο 5, ξεκίνησε μήνες πριν. Αλλά, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη όταν ο κ. Αναστασιάδης -στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών- συναντήθηκε με την ηγεσία της αμερικανικής εταιρείας, τα χαμόγελα περίσσεψαν.

Από κάποιες φωτογραφίες που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα καταλάβαινε ο καθένας ότι στη σουίτα του ξενοδοχείου Loews Regency, της Νέας Υόρκης, κάτι σημαντικό συνέβη.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου ανακοίνωσε τη συνάντηση, αλλά μέχρι εκεί. Και να μου επιτρέψετε να πω ότι στο ενεργειακό πρόγραμμα, η Κύπρος έχει δείξει μία πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Δεν τους φόβισαν οι απειλές της Τουρκίας. Και να μην ξεχνάμε ότι είναι υπό ομηρία. Βρίσκονται παράνομα στο νησί 35 χιλιάδες τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και η Κύπρος είναι περικυκλωμένη από πολεμικά πλοία.

Η απόφαση της ExxonMobil να εισέλθει σε διαπραγμάτευση για το οικόπεδο 5 δείχνει και κάτι άλλο. Ότι πριν προχωρήσει σε συζητήσεις, διαβουλεύθηκε με την αμερικανική κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι έλαβε το πράσινο φως, διότι η παρουσία εταιρειών όπως η Exxon Mobil σε διάφορες περιοχές του κόσμου είναι πάνω απ’ όλα στρατηγική και εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η ανατολική Μεσόγειος έχει μπει ξανά στο χάρτη της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η Αμερική επέστρεψε και έχει μεγάλη σημασία ότι ο κ. Μπάιντεν επανάφερε στην ομάδα ενεργειακής πολιτικής τον περίφημο Άμος Χόκσταϊν. Αυτός βρισκόταν πίσω από τις πρώτες συμφωνίες της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η τυχόν απόσυρση των S-400 από την Τουρκία, θα προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την περιοχή: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: