Αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα: Ο Ερντογάν διεξάγει έναν “χαμένο οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας”…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε μία από τις πολλές ομιλίες του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία διεξάγει έναν “οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, τον Ταγίπ Ερντογάν ( Recep Tayyip Erdogan).

Εάν είναι έτσι, πρόκειται για έναν πολέμο που αυτός – ή μάλλον, οι έντονα πιεσμένοι πολίτες της Τουρκίας – χάνει/ουν, εκτιμά το δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times, (κείμενο Proinsias O’Mahony).

Ως γνωστό, η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας 15% έναντι του δολαρίου την περασμένη Τρίτη.

Ο Erdogan αρνείται να αναγνωρίσει την οικονομική πραγματικότητα. Τα υψηλά επιτόκια δεν θέτουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, επιμένει. Αντίθετα, προκαλούν αύξησή του, υποστηρίζει.

Ανυπάκουοι κεντρικοί τραπεζίτες αποπέμπονται (η τουρκική κεντρική τράπεζα μετρά τον τέταρτο διοικητή της από το 2019), ως εκ τούτου: η Τουρκία μειώνει τα επιτόκια, ακόμη και με πληθωρισμό που φτάνει το 20%.

Στο παρελθόν, ο Erdogan έχει απειλήσει να “κλείσει την στρόφιγγα του αέρα” σε καίριους “κερδοσκόπους” και να τους οδηγήσει σε ασφυξία. Η ρητορική συνεχίζεται, με τους επενδυτές που κάνουν έκκληση για αυξήσεις επιτοκίων να χαρακτηρίζονται ως “οππορτουνιστές”, “παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί ακροβάτες” και “κασσάνδρες”.

Οι τουρκικές μετοχές διαπραγματεύονται μόλις 7,5 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, αλλά οι κυνηγοί ευκαιριών πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι την κεντρική τράπεζα διοικεί ένας δικτάτορας που δεν έχει ιδέα.

Ο αρθρογράφος σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι είναι “σα να βάζεις έναν οδηγό λεωφορείου να κάνει εγχείρηση στον εγκέφαλο”.

ΠΗΓΗ: Irish Times, (κείμενο Proinsias O’Mahony) – Stocktake: Erdogan fighting a losing economic battle

“Ο Ακάρ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι θετικός, αλλά δημοσίως εμφανίζεται επιθετικός”, λέει ο Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: