Αλλού τους διώχνουν τους Εγγλέζους…. Εμείς; Στην Καραϊβική τελειώνουν με τον παλιό κόσμο, στην Κύπρο τον… καλωσορίζουν

File Photo: Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα η βασίλισσα Ελισάβετ απηύθυνε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της EPA/KAY NIETFELD GERMANY OUT *** Local Caption *** 52188753 μέσω ΚΥΠΕ




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Η νησιωτική χώρα Μπαρμπάντος (Barbados) είναι τυπικά ανεξάρτητο κράτος από τις 30 Νοεμβρίου 1966, μετά από μακρά σκοτεινή περίοδο αγγλικής αποικιοκρατίας.

Όπως συνέβη, όμως, και σε άλλες αγγλικές αποικίες, το βρετανικό στέμμα δεν απώλεσε την κυριαρχία του στη χώρα, καθώς μέχρι τις 23:59 της 29ης Νοεμβρίου 2021, αρχηγός του κράτους ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, την οποία εκπροσωπούσε ο Γενικός Κυβερνήτης των Μπαρμπάντος.

Η λεγόμενη «μικρή Αγγλία» της Καραϊβικής, που συμπληρώνει 55 χρόνια ανεξαρτησίας, προχώρησε με σταθερό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό, απεμπολώντας τα αποικιακά κατάλοιπα και αποτελώντας την τέταρτη πρώην βρετανική αποικία της Καραϊβικής που εγκαταλείπει ολοκληρωτικά το βρετανικό στέμμα.

  • Προηγήθηκαν η Γουιάνα το 1970, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1976 και η Δομινίκα το 1978. Η Σάντρα Μέισον, λοιπόν, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αντικατέστησε τη Βρετανίδα μονάρχη στην ηγεσία του μικρού κράτους των Μπαρμπάντος και το Μπρίτζταουν αποτελεί από την Τρίτη, την πρωτεύουσα μιας δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, παρόλο που αναμενόταν να παρευρεθεί στην τελετή και ο Πρίγκιπας Κάρολος, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του περήφανου λαού των Μπαρμπάντος, καθώς αποτελεί μια ακόμα αποκοπή από το αποικιοκρατικό παρελθόν.

Για το οποίο, σαφώς, δεν μετάνιωσαν ποτέ στο Λονδίνο ή στο Μπάκιγχαμ, σ’ αυτή την έκπτωτη αυτοκρατορία η ιστορία της οποίας είναι βαμμένη με το αίμα των ανθρώπων των Μπαρμπάντος, της Κύπρου, της Κένυας, της Ινδίας, της Ιρλανδίας και του Μαυρικίου, που διεξάγει έναν μεγάλο αγώνα για την πλήρη αποαποικιοποίησή του.

Εξάλλου, ο λαός των Μπαρμπάντος γνωρίζει πολύ καλά τι άφησε πίσω του το αποικιακό καθεστώς, γι’ αυτό υπήρξαν αντιδράσεις για την παρουσία του Καρόλου στην τελετή της Δευτέρας.

Η παρουσία του θεωρείται προσβολή, καθώς η βασιλική οικογένεια επωφελήθηκε από το εμπόριο σκλάβων, για το οποίο απαιτούνται αποζημιώσεις. Η σκληρή αποικιοκρατία δεν έλειψε από τα Μπαρμπάντος, οι ιθαγενείς των οποίων εξεγέρθηκαν και κέρδισαν την έστω κουτσή ανεξαρτησία στα 1966.

Κι ενώ στην Καραϊβική αφήνουν τον παλιό κόσμο πίσω τους, στην Κύπρο τον καλωσορίζουν. Ενδεικτικό είναι το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο μεγάλης εφημερίδας, που παρουσιάζει τη «θεαματική αναβάθμιση» των βρετανικών βάσεων στο νησί, σαν σε διαφήμιση.

  • Στην Κύπρο δεν ενοχλούμαστε τόσο με όσα διέπραξαν εδώ οι Βρετανοί ή με τα αποικιοκρατικά κατάλοιπα και θαυμάζουμε την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων, αντί να συζητούμε την απόσυρσή τους.

Τι να περιμένει κανείς, όμως, όταν ακόμα κι ο αντιιμπεριαλιστής αριστερός πρόεδρος, παρέπεμψε το πρόβλημα «στα παιδιά και στα εγγόνια» του;

Τι να περιμένει κανείς όταν η «εθνικόφρονη» δεξιά, θαμπώνεται με τις πορσελάνες των παλατιών κι από τη… λάμψη της λυπημένης βασίλισσας; Ζήτω τα Μπαρμπάντος. Κάτω η Κύπρος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι πολίτες πεινούν και ο Ερντογάν κοκορεύεται για το στόλο των γεωτρύπανων του ζητώντας στο τέλος και τα ρέστα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: