Ξαφνικά ο Ερντογάν …”ανακάλυψε” το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ… Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

A handout photo made available by the Iranian presidential office shows, Iranian president Ebrahim Raisi (L) and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan (R) pose for a picture during the 15th Summit of Economic Cooperation Organization in Ashgabat, Turkmenistan, 28 November 2021. EPA, Iranian Presidential Office Handout




Έχω ακούσει διπλωμάτες και αναλυτές να λένε κατά καιρούς ότι το μεγαλύτερο όπλο των ισχυρών χωρών είναι η οικονομία. Ειδικά όταν οι ισχυροί αποφασίζουν να μην ασκήσουν πίεση σε ενοχλητικούς ηγέτες με άλλους τρόπους (π.χ. με πραξικόπημα).

Η κακή κατάσταση της οικονομίας μίας χώρας, βοηθά να “συνέλθει” ο ηγέτης της και να επανέλθει στην τάξη, αν και στην περίπτωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αυτό είναι λίγο δύσκολο.

Βέβαια, ήδη κλονίζεται -εκτός της οικονομίας- και ο ίδιος και κάποιες αποφάσεις, που δεν θα λάμβανε ποτέ, αναγκάζεται να σκύψει το κεφάλι και να τις δεχθεί. Και πιο χαρακτηριστική είναι η υπόθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Του επέβαλαν όρους και τους δέχθηκε…

Όσοι μελέτησαν τις σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν (ΕΔΩ), πρέπει να αντιλήφθηκαν πως ο ίδιος πιστεύει πως πίσω από την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας είναι ο ξένος παράγοντας.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες για τις σχέσεις των Εμιράτων με την κατοχική δύναμη, μετά τη συνάντηση του Εμίρη με τον Ερντογάν, αλλά και την απόφασή του τελευταίου “να τα βρει” με το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ:

Ο Τούρκος πρόεδρος υποχώρησε για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και η οικονομική συμφωνία, με τα Εμιράτα. Αλλά, όπως τονίσαμε και χθες, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί, και αν θα υλοποιηθεί η συμφωνία, διότι ο Εμίρης απαιτεί περισσότερα απ’ όσα θα δώσει. Δανειστής είναι ο άνθρωπος, δεν είναι φιλάνθρωπος.

Παρακολουθώντας τον Ερντογάν, θα έλεγα ότι βλέπουμε δύο …ανθρώπους:

  • Ο ένας είναι ο γνωστός. Ο ανυποχώρητος, ο εθνικιστής, ο ακραίος ισλαμιστής που βλέπει εχθρούς παντού. Ακόμα και μέσα στο σπίτι του.
  • Ο άλλος είναι αυτός που ξαφνικά αποφασίζει ότι δεν μπορεί να τα βάζει με όλους ταυτόχρονα, και επιλέγει ποιοι θα παραμείνουν εχθροί και ποιοι θα γίνουν ξανά φίλοι. Και όπως βλέπουμε στοχεύει όλες τις χώρες με τις οποίες έχουν στρατηγικές συνεργασίες η Ελλάδα και η Κύπρος.

Μετά τα Εμιράτα θα προσπαθήσει να αναπτύξει σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Βεβαίως, σε αυτή τη φάση κάνει πανηγύρια μόνος του. Τα βασικά ερωτήματα είναι αυτά:

  • Θα φύγει από τη Λιβύη, όπως απαιτεί η Αίγυπτος για να επαναρχίσει η διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων; Θα σταματήσει να ενισχύει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που στοχεύουν στην ανατροπή του αλ Σίσι.
  • Σε ότι αφορά το Ισραήλ: Θα διώξει τη Χαμάς από την Τουρκία, που είναι όρος του Εβραϊκού Κράτους για να αρχίσει η διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων; Με το να στείλει πρέσβεις δεν σημαίνει ότι όλα σβήνονται και πάμε παρακάτω. Εδώ μιλάμε για τη Μέση Ανατολή.

Μερικοί νομίζουν ότι με μία επίσκεψη του Εμίρη στην Άγκυρα και μία του Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι -αν ποτέ πραγματοποιηθεί-, θα τερματιστεί η στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία των Εμιράτων με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό δεν θα συμβεί.

Θα έλεγα, πάντως, ότι τα Εμιράτα έδειξαν ότι δεν τον φοβούνται. Και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση, κυριαρχεί η άποψη ότι η επίθεση εναντίον της τουρκικής βάσης στη Λιβύη, με τη χρησιμοποίηση μαχητικών Rafale, έγινε με εντολή του Εμίρη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Ο πρέσβης των Εμιράτων στην Αθήνα, δεν άφησε καμία αμφιβολία για το επίπεδο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ.

Ο Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους, την οποία, όπως είπε, θέλησε να κάνει για την ενημέρωση των Ελλήνων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Τουρκία, διαβεβαίωσε ότι οι ελληνο-εμιρατινές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ή ίσως ισχυρότερες.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η “σχέση” Ερντογάν και Εμιράτων πρέπει να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς… Προς το παρόν είναι μόνο οικονομική: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: