Τι πραγματικά αποδεικνύουν τα πρακτικά του ΟΗΕ: Η ιστορική αλήθεια μέσα από την ερμηνεία της πολιτικής…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Κραν Μοντανά. Φωτογραφία www.mignatiou.com




Του ΦΡΙΞΟΥ ΔΑΛΙΤΗ, Φιλελεύθερος

Η εικόνα μεταξύ δύο ατόμων που στέκονται απέναντι ο ένας από τον άλλο έχοντας στη μέση τους έναν αριθμό, τον οποίο ο καθένας επιμένει στη δική του αλήθεια για το ποιος τελικά είναι αυτός ο αριθμός, είναι άκρως χαρακτηριστική.

Ο ένας, στη μία πλευρά, βλέπει τον αριθμό έξι, και ο άλλος, στην άλλη πλευρά, βλέπει μπροστά στα πόδια του τον αριθμό εννιά. Και οι δύο, ασφαλώς, από την πλευρά που ο καθένας βλέπει τον αριθμό, έχουν δίκαιο. Διότι, η αλήθεια του καθενός μπορεί να μη συναντήσει ποτέ την αλήθεια του άλλου, επιμένοντας πεισματικά να αναζητεί τη δικαίωση για τις δικές του θέσεις και αντιλήψεις απέναντι στην πραγματικότητα.

  • Όπως, για παράδειγμα, στην πιο πάνω εικόνα, δεν μπορεί ένας αριθμός να είναι ταυτόχρονα δύο διαφορετικοί, παρά μόνο εάν ο καθένας μας τον αντικρίζει από τη δική του πλευρά και οπτική γωνία.

Ίσως το πιο πάνω παράδειγμα να μην είναι απόλυτα χαρακτηριστικό, όμως είναι ενδεικτικό του πώς ο άνθρωπος μπορεί να στέκεται απέναντι στα γεγονότα και στις καταστάσεις της ζωής, που συνθέτουν σε μεγάλο βαθμό και την ιστορία της ανθρωπότητας.

Στο τέλος, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό κυριαρχεί στην αντίληψη της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου αυτό το οποίο μέσα από τα γεγονότα διαφαίνεται ως η πιο ισχυρή αλήθεια. Όταν όμως αυτή η αλήθεια έχει να συγκρουστεί και να παλέψει με δυνάμεις της πολιτικής, τότε η μάχη της είναι ακόμα πιο δύσκολη…

Οι αποκαλύψεις των εγγράφων και των πρακτικών των όσων διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντάνα το 2017 από τον «Φ» το τελευταίο διάστημα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η αλήθεια βολοδέρνει ανάμεσα στα γεγονότα, τις ερμηνείες, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα γύρω από το Κυπριακό.

Γύρω από όλη αυτή τη συζήτηση, όμως, θα πρέπει ο πολίτης να κάνει πρωτίστως τον δικό του διαχωρισμό ανάμεσα στα δεδομένα που έχει μπροστά του και ακολούθως ας κρίνει και ας κατακρίνει τον οποιοδήποτε για τη στάση ή την πολιτική του, τόσο κατά, όσο και μετά το Κραν Μοντάνα.

  • Διότι, αυτό που κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν, σκοπίμως, να αντιληφθούν είναι ότι στην ιστορία είναι από τη μια τα γεγονότα ως γεγονότα και από την άλλη οι υποθέσεις για το εάν αυτά, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορούσαν να ήταν διαφορετικά.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, ο καθένας ας αναρωτηθεί και διερωτηθεί έχοντας μπροστά του μία σειρά από ντοκουμέντα τα εξής:

► Πρώτον: Είναι αυτά τα έγγραφα γνήσια; Κανένας δεν έχει αμφισβητήσει ότι οι αποκαλύψεις των δημοσιευμάτων αποτελούν τα πραγματικά πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών. Τα περί σκόπιμων διαρροών είναι ανάξια σχολιασμού, διότι η δουλειά ενός δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει και αυτό έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Ούτε υπήρξε οποιαδήποτε αμφισβήτηση από τον οποιονδήποτε ότι αυτές οι αποκαλύψεις είναι αποσπασματικές και όχι συνολικές.

► Δεύτερον: Ποια είναι, συνοπτικά, τα γεγονότα, όπως αποκαλύπτονται μέσα από τα έγγραφα; Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο καταθέτουν ως μαρτυρία και όλοι όσοι ήταν παρόντες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Τουρκία, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέμενε στη μόνιμη παρουσία αριθμού Τούρκων στρατιωτών στο νησί, χωρίς οποιαδήποτε σαφή και ξεκάθαρη πρόνοια ότι αυτός ο αριθμός των στρατευμάτων θα αποχωρούσε κάποια στιγμή από την Κύπρο.

Όπως, επίσης, και ότι δεν υπήρχε από μέρους της Άγκυρας οποιαδήποτε δέσμευση για την κατάργηση της συνθήκης Εγγυήσεων. Σε αυτό, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι μάρτυρες των γεγονότων, επέμενε μέχρι τέλους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

► Τρίτον: Θα μπορούσε η οποιαδήποτε μορφή λύσης, η οποία θα προνοούσε μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων χωρίς σαφή και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και χωρίς την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, να γίνει αποδεχτή από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων; Ο καθένας σε αυτό ας δώσει την απάντησή του και ας κάνει την αυτοκριτική του.

Συνεπώς, αυτά αποτελούν δεδομένα ιστορικά. Το «αν», όπως υποστηρίζεται από ορισμένους, οι αξιώσεις αυτές ήταν απλά διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας η οποία μπορούσε να αλλάξει, είναι μία υπόθεση η οποία στερείται της όποιας βάσης τεκμηρίωσης, με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας.

  • Όπως, επίσης, και οι όποιες ερμηνείες και σενάρια ξετυλίγονται ως υποθέσεις που επιδιώκουν να γίνουν πραγματικότητες, γαργαλώντας τη φαντασία ορισμένων ανθρώπων, μέσα από αρθρογραφία, διαδικτυακές αναρτήσεις και συγγραφές βιβλίων, περί σκόπιμης και προδιαγεγραμμένης απόρριψης της λύσης από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να κριθεί και να επικριθεί ανάλογα για τους χειρισμούς και τα λάθη του, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ίδια την ιστορική αλήθεια, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα γεγονότα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο ήρωας των ηρώων: Η αυτοθυσία του αξιωματικού, η καθυστερημένη τιμή και ο επαναπατρισμός των επτά Ελδυκάριων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: