Σταϊκούρας: Δεν πρόκειται να κλείσει η χώρα, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή για να ανταποκριθούν σε όποιες κρίσεις προκύψουν

File photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όρθιος στη Βουλή κρατάει το στικάκι με τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ ΦΡΟΣΩ




Δεν τίθεται θέμα lockdown, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν».

Πρόσθεσε δε (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ) πως «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση. Ενώ, ό,τι περίσσευμα υπάρχει διατίθεται στους πολίτες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι συνολικά τα ποσά που δόθηκαν στην κοινωνία από το 2020 έως το 2022 για να βοηθηθεί λόγω της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ, χρήματα που δανείστηκε η χώρα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Για τον ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος, είπε ότι θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις. «Προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του φόρου κατά 60 εκατ. ευρώ», δήλωσε.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους τους σε τράπεζες και ΑΑΔΕ, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού. Ήδη, όπως ανέφερε, ολοκληρώθηκαν χθες οι πρώτες 24 περιπτώσεις και οι ρυθμίσεις είναι σημαντικά βελτιωμένες για τον πολίτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος θα ανέλθει σε 7% του ΑΕΠ ή σε 13 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ ή σε 350 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι εκτιμάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μέσα από την ανάπτυξη, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες θα τεθούν εκ νέου από το 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Πόσο θα επηρεάσει ο πληθωρισμός τον ταξιδιωτικό τουρισμό: Έρευνα της Washington Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: