Σκηνές… Έβρου στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας: 10.000 μετανάστες «προωθούνται» συντονισμένα [video]

File Photo Πλήθος μεταναστών προσπαθεί να εισέλθει στην Πολωνία EPA/LEONID SCHEGLOV /




Παρόμοια κατάσταση με αυτή που βίωσε η Ελλάδα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 αντιμετωπίζει η Πολωνία.

Ένα είδος υβριδικού πολέμου, καθώς όλο και αυξάνεται η ένταση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προσέρχονται μαζικά εκεί. Μέχρι χθες το βράδυ, είχαν συγκεντρωθεί μερικές χιλιάδες, ενώ ακολουθούν περισσότεροι. Εκατοντάδες είναι και τα βίντεο, στα οποία καταγράφεται το πλήθος που κατευθύνεται συντονισμένα.

Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 10.000 όσοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα υπό άθλιες συνθήκες, δίχως φαγητό, νερό και κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες ρούχα. Το πλήθος κραυγάζει τη λέξη «Γερμανία», απαιτώντας να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποπροσανατολισμένο ή καθοδηγούμενο… Πολλοί από αυτούς επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά. Κατέρριψαν, μάλιστα, μέρος του φράχτη.

Μέλη της πολωνικής συνοριοφυλακής έχουν σχηματίσει ένα ανθρώπινο τείχος, αποτρέποντάς τους να περάσουν. Μεταξύ άλλων, απαγορεύθηκε και η κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα, ώστε να μην καταστεί δυνατή η προσέλευση μεγαλύτερου πλήθους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βαρσοβία οχυρώνει τα σύνορα της με 12.000 άνδρες.

 

Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες» το πρόβλημα, τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».

«Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», επέμεινε.

Απηύθυνε την παρότρυνση αυτή αφού η Πολωνία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι χιλιάδες ακόμη έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση», πέταξε χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Δεν μπορούμε να επικρίνουμε (…) την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε.

«Χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων ασφαλώς, αλλά διαφορετικών διαθέσιμων μέσων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η ΕΕ κατηγορεί τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα ότι μεταφέρει αεροπορικώς στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της χώρας του, μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους οποίους κατόπιν στέλνει να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνησή του οι Βρυξέλλες εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Λουκάσενκα απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Αντιμέτωπη με τη μεγεθυνόμενη κρίση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε από την πλευρά της χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», έκρινε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα (24907637).

Πέρα από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ, τόνισε πως η ΕΕ «θα εξετάσει το πώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.

 

Η Γερμανία, που γειτονεύει με την Πολωνία, καταγράφει μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων από τη Λευκορωσία. Μόνο τον Οκτώβριο, έφθασαν τους 5.000, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Το Βερολίνο αντέδρασε ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς σε αυτά.

«Η Γερμανία θα μπορούσε πολύ γρήγορα να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας για να βοηθήσουν την Πολωνία, εάν αυτό επιθυμεί» η Βαρσοβία, είπε εξάλλου στην Bild ο Στέφαν Μάγερ, ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από  AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Τουρκικά ΜΜΕ: Kαι τέταρτο γεωτρύπανο προσπαθεί να αγοράσει η Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: