Ρωγμή στον «σκληρό πυρήνα» των ανεμβολίαστων: Πανελλαδική δημοσκόπηση [διάγραμμα]

File Photo Στιγμιότυπο από πορεία αντιεμβολιαστών ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Η μικρή μείωση που παρουσιάζουν οι «ορκισμένοι» αρνητές του εμβολιασμού σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου είναι το θετικό μήνυμα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση «ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί –ίσως– να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε», σχεδόν οι μισοί (48%) ήταν απολύτως αρνητικοί απαντώντας «τίποτα». Στην προηγούμενη έρευνα αυτό το ποσοστό έφτανε το 56%. Το 25% θα άλλαζε ίσως γνώμη αν είχε περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς – επιστήμονες (14% τον Οκτώβριο) και το 3% αν το προτείνει κάποιο μέσο που εμπιστεύεται. Επίσης, το 3% των ερωτηθέντων απάντησε πως μπορεί να επηρεαστεί από τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και το 2% από την επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας.

dimoskopisi-rogmi-ston-skliro-pyrina-ton-anemvoliaston0Σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, σταθερά η πλειονότητα των πολιτών (66%) είναι θετική, δηλώνοντας «σίγουρα ναι» (52%) και «μάλλον ναι» (14%). «Μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» απαντά το 20%. Οσον αφορά την κομματική προέλευση όσων είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας, το 77% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εμφανίζεται να την πιστεύει, όπως επίσης και το 63% όσων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 και το 83% των υποστηρικτών του ΚΙΝΑΛ. Σκεπτικισμός υπάρχει σε σχέση με όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί για να προστατευθούν από τον κορωναϊό. Το 56% πιστεύει πως «σίγουρα ναι» (44%) ή «μάλλον ναι» (12%) θα πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών και «μάλλον όχι» ή «σίγουρα όχι» δηλώνει το 12% και 18% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση περιγράφονται οι λόγοι που οδήγησαν τους ερωτηθέντες να εμβολιαστούν για τον κορωναϊό.

Σε σχέση με τις πολιτικές ισορροπίες η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, στις 11 μονάδες, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει την προτίμηση του 35% (-1,5%) των ερωτηθέντων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24% (-0,5%). Ενισχυμένο σε άλλη μια μέτρηση εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ φτάνοντας το 10% (+1,5%), ενώ στα ίδια ποσοστά παραμένει το ΚΚΕ με 5,5%. Χωρίς μεταβολή ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Μικρή πτώση στη δημοτικότητά τους παρουσιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη επιλέγει το 40% (-1%) και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 24% (-1%). Κανέναν από τους δύο απαντούν 32 στους 100 ερωτηθέντες. Οσον αφορά τη συσπείρωση, για τη Ν.Δ. φτάνει το 73%, όσο και στο ΚΙΝΑΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 66%.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr, Αντώνης Αντζολέτος

Ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία – Τα κριτήρια επιλογής των ασθενών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: