Πράσινο φως στην ΠΑ για νέα «gadgets» made in USA μετά τα Ισραηλινά υπέρ-όπλα: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους Τούρκους (video)

Stand Off αυτοκατευθυνόμενο Anti Radiation βλήμα το οποίο φέρουν τα F-16 BLK 50, 52+ & 52+ADV της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτογραφία ΓΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Σαν να μην έφταναν τα Rampage & οι συλλογές Spice από το Ισραήλ, το πέρασμα στην τελευταία γενιά των IRIS-T κι άλλες καινοτόμες αποφάσεις που ήρθαν επιτακτικά για να κλείσουν τους παλιούς λογαριασμούς και να ωθήσουν στο μέλλον την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου των F-16, η άφιξη απαντήσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φέρνει και νέα δεδομένα.

 

 

Και μάλιστα αυτά τα έγγραφα, με θετικό πρόσημο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έρχονται σε μια σημαντική στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ για το τουρκικό αίτημα των F-16, αλλά και οι ισχυρές αντιδράσεις από Αμερικανούς βουλευτές να μην υπάρξει τέτοιου είδους συμφωνία που θα επανεξοπλιστεί τη γείτονα.

  • Οι νέες πληροφορίες, που έρχονται παράλληλα με τις μέρες γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας για τον Προστάτη Αρχάγγελο Μιχαήλ, λένε πως οι Αμερικανοί απέστειλαν απαντήσεις στο αεροπορικό Επιτελείο, που αφορούν τις λεπτομέρειες για δυο θανάσιμα εργαλεία, τους πυραύλους Harpoon αλλά και για το νέο Harm.Η Αμερικανική επιστολή έχει να κάνει με απαντήσεις τιμών και διαθεσιμοτήτων για τον πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και για τον Harm, το θανάσιμο εργαλείο κατά της εχθρικής αεράμυνας.

Κατά συνέπεια δηλαδή η σκυτάλη αυτή τη στιγμή έχει περάσει στο αεροπορικό Επιτελείο και τον Α/ ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, που πρέπει να δώσει στους συνεργάτες του τις ανάλογες κατευθύνσεις ώστε να ετοιμαστεί και αυτό το υπό-πρόγραμμα για να περάσει το ταχύτερο δυνατό από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αυτό είναι το ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά τη νέα εποχή των όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία τη βοηθούν με καίριο τρόπο να βρίσκεται ανάμεσα στην αφρόκρεμα του αεροπορικού Δυτικού ημισφαιρίου.

Όμως εκτός της προμήθειας των πυραύλων, χρειάζονται κι άλλα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να είναι επιχειρησιακά αυτά τα όπλα.

Στο «μυαλό» των Viper & Advanced++

Επιτελείς μάλιστα σημείωναν ότι δεν αρκεί μόνο η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια αυτών των σημαντικών νέων πυραύλων για τα F-16, ανάμεσα στην Ελληνική και την Αμερικανική πλευρά.

  • Τα όπλα αυτά πρέπει να ενταχθούν στα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών, δηλαδή στον κατάλογο των όπλων που μπορούν φέρουν τα 84 F-16 Viper. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα που το «005 flight test» της 335 Μοίρας «Τίγρης» βρίσκεται για δοκιμές στις ΗΠΑ. Σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί ότι οι Επιτελείς της αεροπορίας θέλουν οι Harpoon & οι Harm να «κλειδώσουν» και στους φακέλους όπλων των 38 F-16 Block 50, των αεροσκαφών δηλαδή που η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί ν’ αναβαθμίσει σ’ ένα επίπεδο ανώτερο των σημερινών Advanced του Αράξου, επιτυγχάνοντας την αύξηση της δικτυοκεντρικής λειτουργίας του στόλου των F-16.

Οι Harpoon είναι το αντι-πλοϊκό βλήμα όπου με την ένταξή του στο Ελληνικό οπλοστάσιο αυξάνεται κατακόρυφα η δυνατότητα προσβολής κατά στόχων επιφανείας.

Το άγχος, ο φόβος, ο πονοκέφαλος του τουρκικού ναυτικού μέχρι και σήμερα που πετούν ορισμένα από τα παλαιότερα εκ των Mirage 2000 παραμένουν οι πύραυλοι Exocet οι οποίοι πρόκειται να περάσουν στα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R.

Η αύξηση αυτού του είδους των πυραύλων στο αεροπορικό οπλοστάσιο των πιο σύγχρονων F-16 στην Ευρώπη που τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, προσδίδει την αύξηση στρατηγικών πληγμάτων από τους δυο κύριους τύπους μαχητικών.

Αλλά και οι νέοι HARM για τους οποίους η σελίδα μας είχε γράψει το πρώτο δεκαήμερο του 2021 , εφόσον έρθουν στις πυριτιδαποθήκες της αεροπορίας, θ’ αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές απειλές για την εχθρική αεράμυνα.  Πρόκειται για τη νέα γενιά του γνωστού βλήματος που φέρει το ήδη δοκιμασμένο AGM-88 και προστίθενται μια μονάδα GPS με κεφαλή κατεύθυνσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται δραματικά η ακρίβειά του έναντι των εχθρικών ραντάρ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το bras de fer του ναυτικού Επιτελείου για αξιόμαχο στόλο: Απαιτούνται χειροπιαστές, γοργές και σίγουρες λύσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: