Σε ηλικία 76 ετών, πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

File photo Πέθανε ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας. Screenshot via Youtube Med Voi




Έφυγε σήμερα Παρασκευή 26/11, από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο Παύλος Τούτουζας ο πλέον διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας.

Την είδηση έκανε γνωστή ο συνάδελφός του και βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης με ανάρτησή του στο facebook.

Συγκεκριμένα, έγραψε:

««Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος. Ο Παύλος Τούτουζας… Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία… Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη… Που “έβλεπε” πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του… που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ίσως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα… Καλό σου ταξίδι».

Ποιός ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Ο Παύλος Κ. Τούτουζας γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Το 1959 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Παθολογία και Καρδιολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών μέχρι το 1963.

Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (1964-66) και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό στο National Heart Institute and Hammersmith Hospital, London, England, μέχρι και το 1969.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1969) και απέκτησε τον τίτλο του επίκουρου καθηγητού (1972). Από το 1975 έως το 1984 εργάστηκε ως υποδιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 ανακηρύχθηκε Διευθυντής της ίδιας Κλινικής.

Το 1988 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το 1989 ανακηρύχθηκε Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1984-86), γραμματέας (1978-90) και πρόεδρος (1990-92) της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας.

Υπήρξε μέλος επιτροπών και ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συλλυπητήρια δήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Για την απώλεια του Παύλου Τούτουζα ο ΙΣΑ εξέδωσε συλλυπητήρια δήλωση:

«Ο ΙΣΑ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του, για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Παύλου Τούτουζα, εξαίρετου επιστήμονα και ακαδημαϊκού υψηλού ήθους και κύρους, Ιδρυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Η απουσία του θα αφήσει μεγάλο κενό στον Πανεπιστημιακό κόσμο και το χώρο της υγείας».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Α., εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους, στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Γιώργος Πατούλης από την πλευρά του δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα σημαδεύεται δυστυχώς από μια μεγάλη απώλεια τόσο για τον ιατρικό κόσμο όσο και γενικότερα για την επιστήμη και την κοινωνία. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ελληνικής καρδιολογίας αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ευαισθησία για τον συνάνθρωπο.Η Ιατρική Επιστήμη και ειδικότερα η Καρδιολογία, του αναγνώρισε πολλά από την μακρόχρονη προσφορά του και του οφείλει πολλά περισσότερα, καθώς το έργο του και, κυρίως, το παράδειγμά του πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους τους λειτουργούς της ιατρικής.

Πέρα και πάνω από τις πρωτοπορίες του και τις διακρίσεις που πέτυχε, και οι οποίες των κατέταξαν ανάμεσα στους «Μεγάλους» της Ιατρικής μας Επιστήμης, εκείνο που σημαδεύει την σημερινή μου θλίψη στο άκουσμα της απώλειας του, είναι η απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε στο έπακρο τον όρκο του, ενός ανθρώπου που μέσα από την ευγένεια, την υποδειγματική αξιοπρέπεια και το ασίγαστο πάθος για προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο που πρέπει και οφείλει να έχει η Ιατρική Επιστήμη. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης έργων. Έργα, τα οποία είναι ο θησαυρός, το «αλφαβητάριο» θα έλεγα της ελληνικής καρδιολογίας, και αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά για όλους εμάς. Εύχομαι ολόψυχα συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο του».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αθήνα

Νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Κολωνό: Ένας 33χρονος ανασύρθηκε νεκρός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: